Dubové drevo z Kokošoviec sa v minulosti používalo na stavbu lodí 
Putovanie redaktorov TASR po slovenských obciach a mestách.

28.04.2019 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Obec Kokošovce v okrese Prešov je svetoznámou lokalitou kokošovského duba. Podľa slov starostu obce Miroslava Skičku sa drevo z nich v minulosti používalo na stavbu lodí.

"Najstaršia písomná zmienka o obci je z roku 1272, kráľ Štefan V. daroval časť majetku šarišským zemanom, okrem iných aj bratom Ilmovi a Otmarovi. Medzi vnukmi a pravnukmi zemana Ilmu sa v 14. storočí vyskytuje aj priezvisko Kakasch, od ktorého bol odvodený aj nový názov obce. Pôvodný názov Delnafeu, respektíve Delne, bol odvodený od rieky, ktorá obcou preteká," uviedol pre TASR Skička.

Národná prírodná rezervácia Kokošovská dubina sa nachádza v katastrálnom území obce Kokošovce a má rozlohu viac ako 20 hektárov.

"Územie bolo za chránené vyhlásené v roku 1965 a vzťahuje sa naň štvrtý a piaty stupeň ochrany," uviedol pre TASR Skička.

Ako povedal, historické záznamy potvrdzujú, že duby zo Slanských vrchov sa v minulosti vo veľkom vyvážali do zahraničia, kde sa používali na stavbu lodí.

"Záujem o kokošovské duby bol naozaj veľmi veľký, cena dreva bola vysoká, a tak ho používali iba na stavbu najväčších a najkvalitnejších lodí," priblížil Skička s tým, že drevo zo vzácneho duba sa v minulosti použilo i v objektoch slúžiacich na ťažbu soli v prešovskom Solivare.

V katastri obce sa nachádza i minerálny prameň Šťavica a rekreačná oblasť známa ako Sigord, ktorá je vyhľadávaná turistami i rybármi. "Chodievam sem vždy od začiatku sezóny, ktorá sa začína 16. apríla. Som spokojný, niečo som už chytil. Niektoré ryby sa však slabo uchytili, tak sa mi ich nepodarilo vyloviť," povedal Prešovčan Jozef Očkay.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice