Lesnícke dni chcú živou učebňou čo najviac priblížiť ľudí k lesu 
Program pre návštevníkov je pripravený pod Pustým hradom.

26.04.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Les ako živá učebňa je témou piatkového otvorenia Lesníckych dní vo Zvolene. Organizátori každoročne prichádzajú s novou témou, tohtoročnou sú Lesy a vzdelávanie, ktorú vyhlásila Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) ako nosnú pre tohtoročný Medzinárodný deň lesov. 

Ako pre TASR uviedla Dana Chlpošová z Národného lesníckeho centra vo Zvolene, odovzdávanie odborných informácií o lesných ekosystémoch na jednej strane a budovanie vzťahu ku všetkému živému na strane druhej je dnes aktuálnou spoločenskou otázkou.

„Pre vytváranie vzťahu k lesom je dôležitý bezprostredný kontakt so živým prostredím. Tento náš námet umocní aj živá učebňa priamo na zvolenskom námestí, ktorá jemne archaicky navodí atmosféru minulých čias, keď pobyt a hry vonku boli úplnou samozrejmosťou. Prisadnúť si do lavice bude môcť každý návštevník. Učiteľmi budú lesníci a les vo všetkých svojich podobách bude vyučovacím predmetom," priblížila.

"Symbolickým vyjadrením vzťahu človeka k lesu a zároveň jeho poďakovaním za všetky produkty a služby, ktoré lesy ľuďom poskytujú, bude aj výzva Živé srdce pre les. Dlane prepojené zelenými vetvičkami stromov a tvar srdca budú obrazom spätosti a lásky ku všetkému živému," doplnila.

Ako vníma verejnosť hospodárenie v lesoch? Čo pre človeka znamená les? Prečo je potrebné viesť dialóg s verejnosťou? - aj na tieto otázky sa pokúsia odpovedať diskutujúci počas verejnej diskusie s názvom Lesné otázniky. 

Lesnícke dni ponúkajú pre návštevníkov množstvo aktivít. Deti sa budú môcť zahrať na poľovníkov a vyskúšať si laserovú hru, ale aj ozajstnú lukostreľbu. K dispozícii sú ukážky sokoliarstva s rozličnými dravcami. Nechýbajú ani poľovné psy, ukážky ich poslušnosti a predstavenie poľovníckej kynológie. Lesníci predstavia aj dôležitú prácu včiel a prinesú ukážku praktického včelárstva alebo výrobu drevených ceruziek. 

Podujatie zavŕšia večerné koncerty hudobných skupín Slovak Tango a The Backwards. Novinkou tohtoročných Lesníckych dní vo Zvolene bude aj fakt, že sa po prvý raz prenesú priamo do srdca lesa pod Pustý hrad. V sobotu 27. apríla je pre všetkých milovníkov prírody pripravený program s názvom Deň pre rodiny s deťmi pod Pustým hradom spojený s lesníckym sprevádzaním, lesnou pedagogikou, čistením lesa a piknikom. 

Šnúra podujatí pod hlavičkou Lesníckych dní sa zo Zvolena prenesie do ďalších miest – Bratislavy, Kežmarku, Košíc a iných. Podujatie pod gesciou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR organizačne zabezpečuje Národné lesnícke centrum spolu s partnermi zo štátneho a neštátneho lesníckeho sektora. V poradí už 13. ročník podujatia sa koná pod záštitou ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol