V Košiciach sa začal piaty ročník podujatia Dni Ukrajiny 
Predstavia sa súbory z miest Krivý Roh, Chmelnickij a Kyjev.

26.04.2019 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Tohtoročné Dni Ukrajiny prinášajú do Košíc kultúrny program, tvorivé dielne, pracovné workshopy, ukrajinskú gastronómiu i tému aktuálnej situácie na Ukrajine. Slávnostné otvorenie piateho ročníka podujatia, ktoré potrvá do 30. apríla, sa uskutočnilo vo štvrtok v Kasárňach/Kulturparku.

Tohtoročný program bude oproti minulým ročníkom kratší, no zúčastní sa na ňom viac hostí. „V dňoch 28. a 29. apríla slávia naši východní susedia Veľkú noc alebo Pasku. Je to podobne ako u nás významný cirkevný sviatok. V Košiciach ho oslávi približne 300 účastníkov. Preto sme 29. apríla pri Dolnej bráne naplánovali Deň Vyšívanky, zameraný na prezentáciu tradičného sviatočného národného odevu na Ukrajine,“ povedal pre TASR Eduard Buraš, predseda Združenia FEMAN, ktoré podujatie organizuje v spolupráci s mestom Košice a ďalšími partnermi.

V rámci kultúrneho programu Dní Ukrajiny sa predstavia aj detské tanečné a mládežnícke súbory z miest ako Krivý Roh, Chmelnickij a Kyjev. Medzi tohtoročné novinky patrí napríklad koncert dychového orchestra z Kyjeva pri fontáne v mestskej časti Košice – Západ, ktorý je naplánovaný na nedeľu (28. 4.). Sprievodné podujatia sa začali minulý týždeň, zahŕňajú tiež výstavu Vadika Zibrova s názvom Obrátená strana fotografie.

 V rámci Dní Ukrajiny sa uskutoční i tradičné Slovensko-ukrajinské fórum/SUF2019. Témami budú bezpečnostné opatrenia a systémy na vonkajšej hranici Schengenu, ekonomická bezpečnosť, spolupráca univerzít a aktuálna situácia na Ukrajine, či Smart Cities ako nevyhnutná možnosť rozvoja samospráv.

Podľa Buraša sú Košice v súčasnosti považované za pevný bod pre rozvoj kultúry, dobrovoľníctva, športu, vzdelávania, ekonomicko-hospodárskych vzťahov a rozvoja cezhraničnej spolupráce s Ukrajinou. „Vzhľadom na neexistenciu Slovenského inštitútu na Ukrajine - ako v jedinej zo susedných krajín, je dôležité iniciovať kultúrne výmeny, semináre, odborné konferencie, workshopy a verejné diskusie venované aktuálnym otázkam diania na Ukrajine. Zvlášť potrebné je tieto aktivity realizovať v súčasnosti – v období vážnej aktuálnej situácii a meniacej sa politike,“ uviedol.

Za prínos podujatia považuje aj účasť študentov a zástupcov vzdelávacích inštitúcií presídlených z viac ako 20 univerzít z Krymu a Donbasu. „Z dôvodu vojnového konfliktu boli nútení odísť do iných ukrajinských miest a pokračovať v štúdiu. Viac ako 100 mladých je priamo zapojených do realizácie nášho projektu a zbierajú nové poznatky i skúsenosti, ktoré môžu po návrate domov uplatňovať a realizovať,“ uzavrel Buraš.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice