Obec Ivanka pri Nitre plánuje zrekonštruovať hrobku  Viliama Tótha
Potulky redaktorov TASR po slovenských obciach a mestách.

13.04.2019 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Napriek tomu, že prvá písomná zmienka o Ivanke pri Nitre pochádza z roku 1400, na jej bohatú históriu nezostala v obci takmer žiadna spomienka. „Možno tí najstarší obyvatelia si spomenú, že na mieste dnešného kultúrneho domu a obecného úradu stála niekedy židovská synagóga. Na cintoríne stojí zabudnutá schátraná hrobka najvýznamnejšieho obyvateľa obce, uhorského ministra vnútra Viliama Tótha. Mladá generácia ani netuší, že s našou obcou sa spája nález cisárskej koruny byzantského panovníka Monomacha, jedného z najvzácnejších umeleckých výrobkov, aký sa kedy našiel na území Slovenska. Koruna sa nachádza aj v obecnom erbe,“ povedala starostka Jana Maršálková, ktorá by chcela spoločne s obecnými poslancami existujúce pamiatky zachrániť pre ďalšie generácie. 

Hrobku Viliama Tótha by chcela obec zrekonštruovať v rámci projektu cezhraničnej spolupráce s Maďarskom. Viliam Tóth sa narodil v Rumunsku, jeho otec i predkovia však pochádzali z Ivanky pri Nitre. Bývalý minister vnútra Uhorska a predseda hornej snemovne uhorského parlamentu sa tiež usadil v Ivanke, kde je aj pochovaný. Ako predstaviteľ šľachty obhajoval politiku triednych a nacionálnych záujmov maďarskej šľachty, bol spoluautorom niektorých opatrení namierených proti slovenskému národnému hnutiu.

Napriek tomu patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti obce,“ podotkla Maršálková. Hrobka v súčasnosti chátra, je na nej poškodená strecha a opadá omietka. „Je to však krásna stavba z druhej polovice 19. storočia. Pokúsime sa získať financie z projektu cezhraničnej spolupráce, z ktorých by sme vedeli hrobku zrekonštruovať, vybudovať k nej prístupový chodník, prípadne ju osvetliť,“ priblížila zámery obce starostka. Pribudnúť by mala aj pamätná tabuľa, z ktorej by sa návštevníci miestneho cintorína mohli dozvedieť, ktoré ďalšie významné osobnosti sú pochované na miestnom cintoríne.

Revitalizácia čaká aj historický park pri kaštieli. Má takmer dvojhektárovú rozlohu a nachádzajú sa v ňom vzácne dreviny, ktoré vysadili pôvodní majitelia kaštieľa Markhotovci. Kúpili si staršiu kúriu, ktorú neskôr prestavali. Secesný šľachtický kaštieľ zo začiatku 20. storočia je v súčasnosti sídlom Štátneho oblastného archívu. „Park pri kaštieli patrí obci. Naša obec nemá žiadne centrum ani priestory, kde by sa dalo vybudovať. Chceli by sme preto vytvoriť práve v parku také centrum, kde by sa sústredil ten spoločenský život,“ povedala sociálna pracovníčka obecného úradu Martina Pňačeková. 

Do revitalizácie parku sa zapájajú aj miestni obyvatelia, ktorí počas marcovej brigády vyčistili jednu časť parku. Ďalšia brigáda sa uskutoční po veľkonočných sviatkoch. „Máme v obci veľa mladých rodín s deťmi, ktoré by privítali detské ihrisko. Seniori by zasa získali priestor na posedenie, stretávanie sa,“ skonštatovala starostka. 
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol