Banská Štiavnica pripraví novú koncepciu v oblasti cestovného ruchu
Dokument ponúknu všetkým dotknutým subjektom.

12.04.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Vodnáková

K ďalšiemu smerovaniu Banskej Štiavnice v oblasti cestovného ruchu má pomôcť nová pripravovaná koncepcia rozvoja cestovného ruchu v tomto regióne. O smerovaní mesta v tejto oblasti sa hovorilo v uplynulých dňoch aj na pracovnom stretnutí, ktoré zvolali Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Banská Štiavnica a Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). 

Riaditeľ OOCR Región Banská Štiavnica Igor Kuhn počas stretnutia konštatoval, že po úspešnom zvládnutí etapy zvyšovania počtu návštevníkov v meste prišiel čas na systémové zmeny, umožňujúce rast zvládnuť. Taktiež naznačil možné zdroje, ktoré vidí napríklad v zlepšení výberu dane za ubytovanie a alokovaní týchto zdrojov do udržateľného rozvoja cestovného ruchu v regióne Štiavnica.

Účastníci stretnutia, medzi ktorými nechýbali reprezentanti samosprávy, podnikatelia či zástupcovia ďalších organizácií, podieľajúcich sa na rozvoji mesta, kultúry a cestovného ruchu, definovali jednotlivé okruhy problémov a témy na ďalšie riešenie. Výsledkom stretnutia bolo pomenovanie príležitostí a ohrození, ktoré obyvatelia cítia v súvislosti s rozvojom turizmu, a určenie piatich základných problémových oblastí, ktoré si vyžadujú riešenia. Ide o únosnosť, udržateľnosť cestovného ruchu, sezónnosť, infraštruktúru a ekonomiku turizmu. 

Región Banská Štiavnica zriadi k jednotlivým problémovým oblastiam pracovné skupiny, do ktorých pozve dotknuté organizácie a záujmové skupiny, aby spoločne hľadali riešenia definovaných problémov. Koncepcia bude sumárom práce jednotlivých pracovných skupín. Ak pôjde o riešenie špecifických otázok, prizvať chcú na konzultáciu odborníka na danú oblasť. 

„Dokument ponúkneme všetkým dotknutým subjektom, vrátane samospráv, na osvojenie, aby sa stal kľúčovým dokumentom na dlhodobé plánovanie rozvoja mesta a regiónu. Zároveň poslúži Oblastnej organizácii cestovného ruchu Región Banská Štiavnica pri smerovaní našich aktivít“ uviedol Kuhn. 
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava