Obnova zhorenej kaplnky v Považskej Bystrici pokračuje
Kaplnka je jedným zo symbolov mesta.

12.04.2019 | Trenčiansky kraj | Autor: M.Podmaník

Termín dokončenia obnovy zhorenej kaplnky sv. Heleny na sídlisku Rozkvet v Považskej Bystrici sa pre nepriaznivé poveternostné podmienky posunul. Kaplnku podpálil neznámy páchateľ v auguste minulého roku, oheň zničil strechu, kupolu s krížom i kostolný zvon. Škoda sa vyšplhala na 150.000 eur.

„Mysleli sme, že sa nám strechu podarí urobiť pred Vianocami a budeme pokojnejší, ale zima nás prekvapila. Všetky práce sa predĺžili a museli sme počkať až do februára, keď bola už teplota trošku vyššia. Podarilo sa nám vďaka mestu, ktoré darovalo drevo, urobiť krov a následne na jednu časť osadiť krytinu. Veža je ešte pred nami. Dúfam, že v najbližšom čase urobíme strechu aj tu. Keď budú ukončené tieto práce, chceme pracovať na oprave vonkajších omietok. Práce sú finančne náročné a bez pomoci by nemohla farnosť pokračovať. Pomáhajú nám veriaci, podnikatelia a samozrejme mesto. Sme všetkým veľmi vďační," uviedol správca farnosti Rozkvet Wieslaw Krzyszycha.

Obnova nehnuteľnej národnej pamiatky na Rozkvete prebieha podľa Márie Ružôňovej z Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne v súlade s ochranou pamiatkového fondu.

„V súčasnosti sa pracuje na umiestnení strešnej krytiny spolu so zvonovou stolicou a na oprave omietkových vrstiev, ktoré boli poškodené požiarom. Páter Wieslaw požiadal z grantového systému 'Obnovme si svoj dom' na tento rok o grant na obnovu okenných výplní. Toto by sme chceli zrealizovať, a ak to bude možné, obnoviť aj celú fasádu. Ak by sa nám to podarilo v tomto roku, bolo by to výborné. V budúcom by sme sa pustli do obnovy interiéru a mobiliáru," skonštatovala Ružôňová.

Kaplnka sv. Heleny na najväčšom považskobystrickom sídlisku Rozkvet je podľa primátora mesta Karola Janasa jedným zo symbolov mesta. „Sme radi, že kaplnka sa pomaly vracia do pôvodného stavu. Počas uplynulých dní sme s pátrom Wieslawom rokovali aj o výbere zvonov. Ich zakúpenie bude financovať mesto a boli by sme radi, keby na tohtoročné Helenské hodové slávnosti už bola kaplnka kompletne obnovená, vrátane zvonov," povedal primátor.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava