Hrad Ľubovňa bude mať svoju eurobankovku s nulovou hodnotou
Jej predaj sa začne v piatok 12. apríla od 8. hodiny.

11.04.2019 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Starobylý hrad Ľubovňa je ďalšou slovenskou pamiatkou, ktorá sa objaví na eurovej bankovke s nulovou hodnotou. Jej predaj sa začne v piatok 12. apríla od 8. hodiny. Informoval o tom riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík s tým, že bankovku vydali v celkovom náklade 13.000 kusov. 

„Je to bohatá edícia, keďže vidíme, že o tieto zberateľské kúsky je záujem. Dlho sme sa dohadovali na tom, čo bude vyobrazené na tejto bankovke, a nakoniec sú teda dominantou architektúra hradu Ľubovňa a, samozrejme, aj poľské korunovačné klenoty. Práve tým chceme poukázať na tú Európu a jej prepojenie aj v dávnych dobách, konkrétne medzi Rakúsko-Uhorskom, Poľskom či Španielskom,“ ozrejmil Mikulík. Dodal, že motívov na zobrazenie bolo viac, a nevylúčil, že v budúcnosti vyjde ďalšia takáto eurobankovka s iným vyobrazením dominanty nad Starou Ľubovňou. 

Bankovky sú vydávané zaradom. Na hrade sa začne predaj od čísla 000191. „O sprievodný program sa na hrade postará dobová hudba v podaní skupiny Aldar Medieval. V skanzene budú môcť návštevníci počuť ľudové tóny folklórneho súboru Vrchovina,“ upozornil na to Mikulík. Ubezpečil, že na nápor záujemcov sú pripravení a aj preto pripravili až dve predajné miesta, v skanzene a na hrade. 

Nulové eurobankovky sa ako koncept podpory a propagácie turizmu v Európe dostali do povedomia ľudí v roku 2015. Sú vyrobené zo 100 % bavlneného papiera, ktorý sa taktiež používa pri výrobe skutočných eurobankoviek. Aj napriek tomu, že bankovky obsahujú ochranné prvky, ako hologram, vodotlač, mikrotlač či UV ochranné prvky, sú označované ako suvenír a nie sú určené do peňažného obehu.

Hrad v Starej Ľubovni dal postaviť Ondrej III., posledný uhorský kráľ z rodu Arpádovcov, v roku 1292. Do histórie hradu sa zapísali aj ďalšie uhorské či poľské šľachtické rody – Drugethovci, Kmitovci, Lubomirskí, Raiszovci a poslednými majiteľmi boli Zamoyskí. Počas svojej pôsobnosti bol hrad viac ako 350 rokov pod správou poľských starostov. Išlo o tzv. zálohovanú časť Spiša. Ľubovniansky hrad je známy aj vďaka poľským korunovačným klenotom, ktoré boli na hrade ukryté počas švédsko-poľskej vojny. K histórii hradu neodmysliteľne patrí aj rok 1768, keď hradné väzenie spoznal slávny dobrodruh a neskôr kráľ Madagaskaru Móric Beňovský. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice