Mestský úrad vo Svite zatepľujú
Samospráva chce zachovať baťovský charakter budovy.

08.04.2019 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Budova Mestského úradu (MsÚ) v podtatranskom mestečku Svit dostáva po takmer trojročnom procese vybavovania žiadosti nový plášť. Obyvatelia či návštevníci sa však nemusia podľa radnice obávať, že stavba s typickými červenými tehličkami stratí charakter tzv. baťovskej budovy. Pre TASR to uviedla Lenka Faixová z MsÚ.

Finančné prostriedky na stavebné práce mestu poskytli prostredníctvom nenávratného finančného príspevku (NFP) z Ministerstva životného prostredia SR v zastúpení Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. Radnica na projekte participuje päťpercentným spolufinancovaním. „Týmto krokom sa samospráve podarí splniť požiadavku Európskej únie na znižovanie energetickej náročnosti verejných budov, ktoré by sa mali dostať do energetickej triedy A,“ uviedla Faixová. 

Zmluva o NFP bola podpísaná v marci 2017, viac než rok však trvalo verejné obstarávanie na výber dodávateľa stavby. Predpokladaný rozpočet projektu je na úrovni 634.000 eur, spoluúčasť mesta je takmer 32.000 eur. Práce by mali byť ukončené najneskôr do konca júna, závisí to však najmä od poveternostných podmienok, ktoré majú vplyv na technologický postup prác. Rekonštrukciou by sa prevádzkové náklady na energiu mali znížiť takmer o polovicu.

„Predmetné finančné prostriedky sú v rámci daného projektu viazané na určitý účel, v tomto prípade ide o zateplenie verejných budov,“ dodala Faixová. Stavenisko bolo protokolárne odovzdané zhotoviteľovi v septembri minulého roka, nakoľko proces verejného obstarávania sa skončil záverečnou správou z kontroly až tesne predtým a zmluva o dielo s dodávateľom nadobudla účinnosť až po tejto kontrole. Zároveň od polovice apríla do polovice septembra nebolo možné začať so stavebnými prácami ani z dôvodu hniezdenia chránených živočíchov.

V prvom rade z dôvodu zlepšenia tepelne–technických vlastností budovy bola vykonaná ešte koncom minulého roka výmena okien. Nový plášť budovy bude z tepelno–izolačného materiálu s povrchovou úpravou imitácie tzv. režného tehlového muriva, teda obložená bude pásikmi z keramickej tehly. Tým sa zachová pôvodný 'baťovský' architektonický vzhľad stavby a tak nestratí ráz historickej baťovej budovy,“ ubezpečila Faixová. Dodala, že okrem zateplenia vonkajších plôch, vrátane zateplenia strechy z vnútornej strany, bola vykonaná aj tepelná izolácia stropov v interiéroch suterénu a na najvyššom podlaží, taktiež sa uvažuje o vybudovaní rampy pre bezbariérový prístup imobilných návštevníkov.

„S rovnakou žiadosťou sa o NFP uchádzala aj Stredná odborná škola, ktorá bola tiež úspešná. Podobne ako v prípade budovy mestského úradu sa následne bude postupovať aj pri zatepľovaní budovy tejto školy,“ doplnila Faixová s tým, že v tomto prípade sa začnú práce na prelome apríla a mája. Rekonštrukcia by mala byť ukončená najneskôr do konca decembra. Náklady na tento projekt sú na úrovni 1,48 milióna eur a päť percent z rozpočtu spolufinancuje Prešovský samosprávny kraj ako zriaďovateľ školy.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava