V Osadnom opravili schody ku chrámu a krypte
Vlani kryptu navštívili tisícky domácich i zahraničných turistov

08.04.2019 | Prešovský kraj | Autor: M.Zdražilová

Chodník vedúci k pravoslávnemu chrámu v obci Osadné v Sninskom okrese, pod ktorým sa nachádza krypta vojakov z prvej svetovej vojny, opravili s finančnou pomocou Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku. V najbližšom období tam plánujú aj ďalšie aktivity.

„Sme radi, že máme opravený chodník. Sami sme si to z vlastných peňazí nemohli dovoliť,“ uviedol pre TASR miestny duchovný Peter Soroka, ktorý je iniciátorom propagácie tohto historicky zaujímavého miesta. Na vlastné náklady plánujú upraviť aj okolie objektu, ktorý plní aj funkciu turisticko-informačného centra. Nachádza sa pred miestnou farou a je akousi vstupnou bránou do chrámu i krypty. Vzniknúť by tam malo aj zopár parkovacích miest.

V lete by sme mali robiť opravu krypty, pretože tá je už dosť poškodená tým, že tam sú permanentná vlhkosť a plesne, znehodnocuje sa omietka,“ opísal Soroka s tým, že uvidia, do akej miery sa im rekonštrukcia podarí a ako bude financovaná. Po tejto úprave by chceli v krypte podľa jeho ďalších slov inštalovať dobové fotografie. Každoročne do nej prichádza množstvo ľudí, a to najmä v letných mesiacoch. Vlani ju navštívili tisícky domácich i zahraničných turistov, boli tam podľa duchovného aj ľudia z Austrálie, Ameriky či Ázie.

Pod pravoslávnym chrámom sa krypta, ktorá je jedinou svojho druhu na Slovensku, nachádza od roku 1933. Sú v nej uložené bezduché telá 1025 vojakov padlých v prvej svetovej vojne. Krypta je otvorená nonstop a všetko zaujímavé návštevníkom rozpovie v piatich jazykoch audiosprievodca. Vlani renovovali aj webovú stránku, na ktorej spustili aj virtuálnu prehliadku krypty a jej okolia. V turisticko-informačnom centre sú zas pre turistov k dispozícii okrem suvenírov aj drobné predmety, môžu sa tam tiež občerstviť. Prístupné je nepretržite.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice