Turisti spoznajú na príbehu krásnej Kataríny históriu trojice hradov 
Nová sezóna prinesie viac o dejinách Beckova, Čachtického a Plaveckého hradu.

08.04.2019 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Turisti budú môcť na príbehu krásnej, no nešťastnej Kataríny spoznávať históriu Beckova, Čachtického a Plaveckého hradu. Novinku v rámci turistickej sezóny zastrešila trenčianska a bratislavská krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR), predstavili ju v sobotu na Beckove. 

Tri kľúče pre Katarínu sú založené na skutočnej udalosti. Projekt rozpráva strastiplný príbeh mladej Kataríny z rodu Stiborovcov, ktorej neprávom odobrali jej panstvo. Keď v roku 1434 zomrel vojvoda Stibor mladší, zanechal po sebe jedinú dedičku, 12-ročnú Katarínu. Určil troch vykonávateľov svojho závetu, maršálka Adama Besa z Rohowa, Jakuša z Mozurowa a Paška z Jablonia. Poveril ich, aby sa postarali o všetky rodinné majetky a o jeho jedinú dcéru, kým nebude plnoletá. Peniaze a listiny boli uložené v truhlici na Beckove a zabezpečené troma zámkami.

Každý z kastelánov mal jeden kľúč, aby ani jeden bez vedomia druhého nemohol s nimi disponovať. Okrem toho bola každá listina vyhotovená v troch exemplároch a uložená na troch hradoch, na Beckove, Čachticiach a Plaveckom hrade. V roku 1435 zasadla v Bratislave kráľovská rada, ktorá mala rozhodnúť o závete Stibora mladšieho. V neprítomnosti kráľa Žigmunda bol proces zmanipulovaný a práva Kataríny boli spochybnené. 

     

            

Členovia skupiny historického šermu počas otvorenie sezóny na hrade Beckov. FOTO TASR - Radovan Stoklasa.

"Návštevníci prídu na každý z trojice hradov, kde dostanú listinu, ktorá hovorí o donácii Stiborovi, kde sa spomína, že aj ženská línia jeho rodu môže dediť majetky. Budú zbierať tri kľúče od kastelánov troch hradov. Keď ich vyzbierajú, pošlú nám listinu na adresu do Čachtíc a na záver celej kampane, 21. septembra vyžrebujeme jedného alebo viacerých šťastlivcov, ktorí môžu získať rôzne ceny," priblížil výkonný riaditeľ hradu Beckov Peter Pastier, ktorý bol iniciátorom projektu. 

Celý program podľa neho nesie myšlienku "história, ktorá nás spája" a ktorú plánujú rozvíjať aj pre budúce roky. "Téma našich dvoch hradov, Čachtíc a Beckova, bude prepájať až sedem podujatí. Začali sme podujatím Tri kľúče pre Katarínu, ďalším bude Veľká noc, kde vymeníme Žigmundov dukát za čokoládové dračie vajíčko. Nasledovať potom bude Cyril a Metod, záverom bude Festival dobovej kuchyne a uzatváracie podujatie sezóny na Čachtickom hrade," doplnil s tým, že ďalšie tri podujatia budú podľa neho venované Báthoryčke, keďže málokto vie, že bola i spoluvlastníčkou Beckova a pôjde o nočné prehliadky na Beckove a v Čachticiach. 

"Trenčiansky kraj je nazývaný krajom hradov, zámkov a legiend. Tento projekt potvrdzuje aj tento názov a potvrdzujú to aj čísla návštevnosti. Za minulý rok navštívilo hrad Beckov 74.000 ľudí, Čachtický hrad viac ako 60.000 návštevníkov. Som veľmi rád, že takýto projekt vznikol a verím, že začína nová etapa spolupráce nielen medzi Trenčianskym a Bratislavským krajom, ale i týmito troma hradmi," skonštatoval predseda KOCR Trenčín región Juraj Gerlici. Aj keď sú podľa neho tri hrady od seba veľmi vzdialené, história ich spája. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice