Kecerovce chcú prilákať ľudí, renovuje historické budovy 
Potulky redaktorov TASR po slovenských obciach.

08.04.2019 | Košický kraj | Autor: M.Holubčík

Obec Kecerovce v okrese Košice-okolie chce zrenovovať dva kaštieľske objekty vo svojom centre, zviditeľniť sa a zachovať tak kultúrnu pamiatku. Historické budovy prechádzajú rekonštrukciou už niekoľko rokov. Kecerovský starosta Miroslav Galas-Zaufal by chcel v jednej budove raz zriadiť múzeum, v ďalšej sobášnu sálu, reštauráciu, ale aj čiastočné ubytovanie. 

bpovedal pre TASR starosta, ktorý je na čele obce s 3600 obyvateľmi deviaty rok.

Prvá písomná zmenka o obci pochádza z roku 1229. V 13. storočí sa spomína aj postavanie hradu, kúrie a kostola v časti Kecerovské Kostoľany. V 16. storočí dal Andrej Kecer postaviť v časti Kecerovské Pekľany renesančný opevnený zámok.

Obec Kecerovce, v ktorej žije 90 percent Rómov, za posledné roky prešla zmenou najmä v myslení obyvateľov. "Ľudia si uvedomili, že majú pracovať. A keď pracujú, dostanú odmenu a žijú na vyššej úrovni," povedal Galas-Zaufal. Dodal, že dedinčanom už nie je ľahostajné ani životné prostredie a neničia svoje majetky. 

"Naša obec je bezpečná, ľudia nažívajú veľmi dobre a nie je problém sa pohybovať ani v osadách, ani v častiach obce. Som hrdý na všetkých ľudí v Kecerovciach," zdôraznil.

 

        

Na snímke renesančný kaštieľ so sochou sv. Ladislava v Kecerovciach 5. apríla 2019. FOTO TASR – František Iván.

Za posledné roky dala obec do poriadku cintoríny, čo si podľa starostu ľudia veľmi vážia. V dedine pôsobí komunitné centrum, postavená je nová základná škola, opravená škôlka či vodovod. V centre pribudli aj dve sochy - svätého Ladislava a svätého Jána. 

Starosta zhodnotil, že ľudia nažívajú dobre. "V Kecerovciach sú dobré vzťahy a musím povedať, že odkedy majú ľudia príležitosť sa zamestnať, je to úplne iná situácia. Kto chodí do roboty, má svoje rodinné a pracovné problémy, je rád, že si oddýchne, takže si váži svoj pokoj. Ľudia majú aj iné zmýšľanie," pochválil starosta.

Mladí Rómovia dostali šancu priamo v obci vzdelávať sa a učiť remeslu na najväčšom elokovanom pracovisku košickej Strednej odbornej školy (SOŠ) technickej. Navštevuje ju 126 žiakov, ktorí získavajú zručnosti v stavebnej výrobe, vo výrobe konfekcie a drevárstve.

Pre miestnych pracujúcich rodičov stavajú v obci novú modernú škôlku, ktorá bude môcť prijať 125 detí. Starosta verí, že práve vzdelanie treba podporovať.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice