Poslanci v Rimavskej Sobote chcú, aby mesto ďalej vydávalo noviny
Gömori Hírlap majú 50-ročnú históriu.

28.03.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Mesto Rimavská Sobota by malo aj naďalej vydávať svoje informačné noviny Gemerské zvesti/Gömori Hírlap (GZ/GH), sú však potrebné zmeny v ich obsahu. V súvislosti so schválením nového štatútu novín počas marcového zasadnutia mestského zastupiteľstva to uviedol Roman Vaľo, poslanec a predseda najsilnejšieho klubu Odvážme sa zrýchliť.

„Občania mesta si zaslúžia byť informovaní objektívne a pravdivo. Vydávanie vlastných informačných novín mestom Rimavská Sobota je v poriadku, GZ/GH majú svoju päťdesiatročnú históriu, na ktorej sa dá stavať. Čo však nie je v poriadku, je ich negatívne hodnotenie v celoslovenských štatistikách,“ podotkol poslanec.

Ako dodal, zástupcovia občanov v uplynulom období počúvali rôzne hlasy obyvateľov, ktorí boli pobúrení obsahom, a niektoré požiadavky sa týkali aj zrušenia vydávania GZ/GH. Doplnil tiež, že ľudia bývali najviac pobúrení z obsahu úvodníka s názvom Na margo uplynulých dní. Poslanci sú však podľa neho rozhodnutí vo vydávaní periodika pokračovať a dať mu novým štatútom šancu na nápravu.

Ak sa zmenia základné princípy fungovania a noviny si vrátia punc objektívnosti a názorovej vyrovnanosti, ak sa z nich vytratia nezmyselné politické úvahy a útoky na názorových oponentov, tak to vidím tak, že aj tradičné noviny v dnešnom digitálnom období majú svoju budúcnosť,“ konštatoval Vaľo.

Primátor Jozef Šimko sa ho v reakcii opýtal, kto posúdi, čo je nezmyselné alebo normálne. Poznamenal tiež, že Vaľovi môže vymenovať stovky ľudí, ktorí uvedený úvodník zbožňujú. „Od dnešného dňa však Na margo uplynulých dní zmizne z GZ/GH. Viac o tom nikto nebude čítať,“ avizoval primátor.

Podľa slov poslanca Jaroslava Bagačku je celkovo otázne, či je vôbec možné zabezpečiť objektivitu v mestských novinách, kde svoje názory uverejňujú primátor či prednosta mestského úradu. „Samozrejme, tak trošku si možno presadzujú aj svoju politickú pozíciu a tak sú noviny menej objektívne, respektíve tendenčné, alebo písané z jedného uhla pohľadu,“ povedal Bagačka.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

10. mája - 100. výročie založenia DPO Veľký Krtíš

Oslavy založenia okresnej hasičskej organizácie

11. mája - Morovnianska podkova

furmanské preteky Handlová

11. mája - Detské krojové slávnosti

Borský Svätý Jur