V obci Kladzany už 20 rokov funguje divadlo KĽUD 
Potulky redaktorov  TASR po slovenských obciach.

24.03.2019 | Prešovský kraj | Autor: M.Zdražilová

Kladzanské ľudové divadlo (KĽUD) vzniklo v obci Kladzany vo Vranovskom okrese, kde aj stále pôsobí, v roku 1999. História divadelníctva v dedine však siaha ešte do prvej polovice 20. storočia.

V súčasnosti má približne 13 členov. "Za 20 rokov našej pôsobnosti sme zahrali 20 predstavení, teda celovečerných premiér a zopár kabaretných pásiem," uviedol pre TASR umelecký vedúci divadla Jozef Jenčo s tým, že dokopy odohrali stovky predstavení. Sú typické tým, že sú v zemplínskom, resp. východoslovenskom dialekte a každé z nich je autorské. Úplne prvú hru však urobili v slovenčine.

"Keď som si pozrel videozáznam, tak mi to strašne vadilo," zaspomínal Jenčo s tým, že prejav hercov bol umelý. Ten v dialekte je podľa neho prirodzenejší a autentickejší. Aj preto ho využívajú dodnes. pousmial sa. "Teraz to začína byť najväčšia móda, že sa všetci vracajú naspäť ku svojim koreňom a my sme sa k nim vrátili už dávno,"

Ich divadelné hry vychádzajú z prostredia vidieka alebo malomesta. "Snažíme sa zachytiť súčasný stav spoločnosti vtipným, veselým spôsobom. Ale zároveň, sem-tam, do toho dáme nejakú myšlienku, aby to nebola len taká bohapustá komédia," vysvetlil Jenčo. Každý rok 30. decembra má KĽUD premiéru novej hry v dome kultúry v Kladzanoch.

"Potom s ňou chodíme po celom Slovensku. Má to dobré ohlasy aj v iných regiónoch, nakoľko témy, ktoré sa snažíme spracovať, sú blízke aj tým ľuďom a ten dialekt je pre nich veľmi zaujímavý," priblížil umelecký vedúci s tým, že aj keď niekto používaným slovám nerozumie, domyslí si ich v rámci situácie, ktorá sa na javisku odohrala.

Jenčo si myslí, že k divadlu sa v obci vrátili aj preto, že v nej v 20. rokoch minulého storočia pôsobil učiteľ Viliam Fleischer. Ten si podľa neho ako spôsob výučby a vôbec, aby ľudia nechodili hlavne v zime len do krčmy, ale venovali sa niečomu zmysluplnejšiemu, vymyslel, že s nimi bude hrať divadlo. "Za desať rokov nacvičil s ľuďmi 30 divadelných hier," spomenul s tým, že to ostalo v ľuďoch, napríklad aj v jeho babke.

"Boli takí nadšenci divadla, že chodili už dve hodiny pred začiatkom predstavenia a sedeli v strede hľadiska a čakali, keď to začne a potom chceli, aby sme to aj desaťkrát zahrali len pre nich, že im to pripomínalo mladosť," ozrejmil. Podľa neho aj keď v Kladzanoch vystupuje iné divadlo, domáci na predstavenie prídu. "Čo sa v iných obciach nestáva často. Čiže v tomto smere je to taká netradičná dedina určite," skonštatoval.

Medzi najväčšie ocenenia ich práce zaradil Cenu Stana Radiča na festivale Kremnické gagy za objav roka 2011 či prvé miesta na krajských Scénických žatvách alebo druhé miesto na celoštátnej postupovej súťaži a prehliadke divadla dospelých Belopotockého Mikuláš.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice