Najznámejším rodákom  Predmieru je Jozef  I. Bajza
Potulky redaktorov TASR po slovenských obciach

10.03.2019 | Žilinský kraj | Autor: TASR

Obec Predmier v okrese Bytča patrí medzi najstaršie osídlené lokality v oblasti severozápadného Slovenska, v roku 2018 oslávila 825. výročie prvej písomnej zmienky.

 Podľa starostu Štefana Klusa bol Predmier poddanským mestečkom, ktoré patrilo považskobystrickému panstvu. "V súčasnosti žije v obci zhruba 1380 obyvateľov. Máme skôr staršiu populáciu, pretože máme problém s výstavbou. Pri rieke Váh je melioračné územie a rekonštrukcia železničnej trate z Bratislavy do Žiliny predelila Predmier na obytnú a priemyselnú časť. V nej kúpila pozemky súkromná firma a veľmi ťažko sa tam bude presadzovať výstavba. V budúcnosti uvažujeme o novom územnom pláne obce, v ktorom sa určite budeme musieť zaoberať touto témou," povedal starosta Predmiera.

"Verím, že mladých ľudí by mohla pritiahnuť do obce výstavba troch bytoviek, zhruba so 66 bytmi a deväť bytov by mala vytvoriť súkromná firma po rekonštrukcii budovy starej školy," doplnil.

 

           

Najvýznamnejším rodákom je spisovateľ a katolícky kňaz Jozef Ignác Bajza, autor prvého slovenského románu René mládenca príhody a skúsenosti, vydaného v rokoch 1784 - 1785. "Je po ňom pomenovaná miestna základná škola a v jednom z parkov je umiestnená jeho busta. Máme už odkúpený rodný dom, na ktorom sme dali minulý rok urobiť strechu. Do dvoch rokov by sme v ňom chceli zriadiť pamätnú izbu Jozefa Ignáca Bajzu," uviedol Klus.

Jedinečný pohľad do histórie Predmiera ponúkajú podľa kronikárky obce Jolany Letríkovej kroniky Martina Jozefa Dubravku, ktoré písal od roku 1933 do roku 1980. "Máme štyri knihy kroník, ktoré som podrobne preštudovala. V jednej z nich som sa dočítala o Mestskej knihe obce Predmier. Do dnešných dní sa zachovala v osobnom vlastníctve. Začala sa písať v roku 1734, keď bol richtárom Predmiera Ján Kudlati. Druhý najstarší záznam v knihe pochádza z roku 1743 a posledný záznam je z roku 1850. Obsah zápisov je rôznorodý, najčastejšie sa týkajú predaja, zálohovania a prevodu majetku," dodala kronikárka Predmiera.

 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol