KSK chce vytvoriť zariadenie pre ľudí s demenciou
Vzniknúť by malo v Moldave nad Bodvou.

27.02.2019 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Košický samosprávny kraj (KSK) chce v bývalej detskej nemocnici v Moldave nad Bodvou vytvoriť špeciálne zariadenie pre ľudí s demenciou, Alzheimerovou alebo Parkinsonovou chorobou. Tamojšie mestské zastupiteľstvo na svojom februárom zasadnutí zobralo na vedomie ukončenie nájomnej zmluvy nehnuteľností v dotknutom areáli, ktoré sú majetkom KSK.

Mesto Moldava nad Bodvou plánovalo na danom mieste vybudovať zariadenie sociálnych služieb. KSK pristúpil koncom minulého roka k ukončeniu nájmu výpoveďou z dôvodu nedodržania povinnosti začatia jeho prevádzkovania do piatich rokov od podpisu zmluvy, ku ktorému došlo v marci 2009.

"Kraj aktuálne vykonáva administratívne úkony spojené s realizáciou uznesenia zastupiteľstva KSK týkajúce sa výpovede mestu Moldava nad Bodvou," uviedla pre TASR hovorkyňa predsedu KSK Anna Činčárová.

KSK v dôvodovej správe o ukončení nájmu uviedol, že nehnuteľnosti chce využiť na sociálne účely, a to vytvorenie špecializovaného zariadenia pre ľudí s demenciou, Alzheimerovou alebo Parkinsonovou chorobou, nakoľko spĺňajú priestorové požiadavky špecifikované odborom sociálnych vecí a zdravotníctva Úradu KSK.

"Nedostatok takýchto zariadení v Košickom kraji konštatoval aj Najvyšší kontrolný úrad SR pri poslednej kontrole vykonanej v čase od 12. apríla 2018 do 29. júna 2018, ktorej predmetom bola okrem iného aj dostupnosť sociálnych služieb pre seniorov. V rámci opatrení sa KSK zaviazal vykonať analýzu voľných objektov vo vlastníctve KSK, v ktorých bude možné vytvoriť špecializované zariadenie, ktorého zriaďovateľom bude KSK," uvádza sa v schválenom materiáli.

Keďže budova bola dlhodobo nevyužívaná, je potrebná komplexná rekonštrukcia objektu a úprava pozemkov slúžiacich ako záhrada. "Projektová dokumentácia ešte nie je vypracovaná. Z toho dôvodu nevieme ešte určiť predpokladané náklady alebo časový rámec, kedy by malo byť zariadenie zriadené," povedala Činčárová.

Ako pripomenula, KSK posudzuje odkázanosť fyzickej osoby na službu v špecializovanom zariadení, špecializované zariadenia financuje a eviduje aj žiadosti o zabezpečenie služby v tomto zariadení. "K dnešnému dňu je počet žiadateľov o poskytnutie služby v špecializovanom zariadení 313. Aj vzhľadom na takýto vysoký dopyt klientov sa kraj snaží optimalizovať sieť svojich sociálnych zariadení v rôznych regiónoch," uviedla.

KSK je zriaďovateľom štyroch špecializovaných zariadení pre ľudí s demenciou, Alzheimerovou alebo Parkinsonovou chorobou s celoročným pobytom. Ide o Arcus Košice s kapacitou 140 miest, Via Lux Košice Barca s kapacitou 40 miest, Lumen Trebišov s kapacitou 88 miest a Subsidium Rožňava s kapacitou 76 miest. Okrem toho má kraj aj tri špecializované zariadenia s ambulantnou formou pobytu.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava