Spomienkové zhromaždenie sa konalo v pietnej atmosfére 
V Košiciach si uctili pamiatku Jána a Martiny.

22.02.2019 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Spomienkové zhromaždenie na uctenie si pamiatky zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa v Košiciach nieslo v pokojnom duchu. Presne rok od dvojnásobnej vraždy sa pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici stretli tisíce ľudí. Na pódiu sa davu prihovorili matka zavraždenej Zlatica Kušnírová, ale aj rečníci z novinárskej, kultúrnej, akademickej obce či duchovný. Na zhromaždení sa zúčastnil aj prezident Andrej Kiska.

Zástup ľudí si výročie vraždy pripomenul minútou ticha aj zapálením sviečok pred vedeckou knižnicou. Odznel tiež list nespokojných farmárov, ktorým dav vyjadril podporu. Na záver zhromaždenia odznela slovenská hymna.

Podľa spoluorganizátora z iniciatívy Za slušné Slovensko Jána Gálika mali všetky prejavy spoločné posolstvo, že občianska angažovanosť je dôležitá pre slobodnú a demokratickú spoločnosť. "Dnešné zhromaždenie sa nieslo v pietnejšom duchu. Dotkli sme sa aj aktuálnych tém, ktoré trápia ľudí po celej krajine. Cieľom tohto zhromaždenia, koniec koncov aj ostatných, je, aby ľudia pochopili, že sa musia podieľať na tom, ako táto krajina vyzerá," povedal pre TASR.

               

latica Kušnírová sa na pódiu poďakovala všetkým zúčastneným. "Ani tí ľudia nevedia, ako nám pomáhajú, že v tom nie sme sami, lebo sami by sme nič neurobili. Darmo, že máme dobrých právnikov, ale tí zlí stále majú nejaké svoje páky, ktorými chcú všetko zamiesť pod koberec alebo to nejako dať bokom, aby sa nedosiahol zdarný výsledok - myslím, nezávislé vyšetrenie vraždy a všetkých tých káuz, o ktorých Janko písal. Lebo už vedia, že ide do tuhého, a hlavne, že ide o nich," povedala s tým, že ide o boj za všetkých, nielen za rodinu dvojice zavraždených.

Jedným z rečníkov bol aj Arpád Soltész z Investigatívneho centra Jána Kuciaka, ktorý si myslí, že udalosť spred roka a súvislosti s ňou spojené budú v učebniciach a sú súčasťou dejín Slovenska. "To, že v našej krajine pochádza moc od ľudu, to nie je klišé, to je realita. Práve na týchto námestiach to vidieť a to je to, čoho sa ľudia, ktorí zneužívajú moc, ktorá im bola len prepožičaná a ktorej vlastníkmi nie sú oni, boja najviac," uviedol. Podľa neho nie je dôvod vytvárať tlak na vyšetrovateľov vraždy. Tvrdí, že sa stal zázrak, keď sa im podarilo dostať za mreže vykonávateľov vraždy napriek viacerým pochybeniam v úvode a čase od zistenia, že k vražde došlo, či politickej výmene. "Nájsť objednávateľa je podstatne zložitejší proces. Ja stále verím, že ho budú schopní nájsť a usvedčiť. Na koho treba vyvíjať tlak, sú politici, ktorí by sa mohli pokúsiť nejakým spôsobom ich prácu mariť," uzavrel Soltész.

Iniciatíva Za slušné Slovensko vo štvrtok organizovala zhromaždenia v desiatkach slovenských, ale aj zahraničných miest.

 Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov. Za vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Obvinené sú zatiaľ štyri osoby – Alena Zs., ktorá mala za objednávku Kuciakovej vraždy zaplatiť, Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto činu doviezť, a Zoltán A. ako sprostredkovateľ. Všetci sú vo väzbe.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice