Mesto Tisovec  chce zveľadiť areál Šťavica
Samospráva plánuje aj obnovu amfiteátra. 

21.02.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Výsadba zelene, obnova amfiteátra, postavenie tanečného altánku a vytvorenie lezeckej steny. To sú zámery samosprávy mesta Tisovec v okrese Rimavská Sobota, ktoré chce v blízkej i vzdialenejšej budúcnosti realizovať pri obnove prírodného areálu Šťavica s prameňom minerálnej vody.

„Výsadbu zelene chceme začať už tohto roku na jar, pretože stromy v areáli už boli vyschnuté a odborníci posúdili, že sa musia vypíliť. Máme predpísané, aké dreviny tam môžeme vysadiť, aby boli pôvodné,“ priblížila pre TASR primátorka Tisovca Irena Milecová s tým, že okrem zelene by chceli vybudovať i nové chodníky.

Ako dodala, jedným z jej ďalších plánov je i postupná obnova amfiteátra v tejto lokalite, ktorý je už roky nevyužívaný a chátra. „V širokom okolí totiž žiadny iný amfiteáter nie je a myslíme si, že by sa dal využiť na rôzne spoločenské účely,“ vysvetlila.

 

               

V areáli by mala časom pribudnúť i nová lezecká stena. „Je tam starý múr, pozostatok z nedokončenej železničnej trate smerom na Muráň, ktorý na to môžeme využiť. Najbližšia exteriérová lezecká stena je totiž až v Košiciach,“ podotkla Milecová, podľa ktorej už majú vypracovaný príslušný projekt, s ktorým sa uchádzajú o časť potrebných peňazí z vyššieho územného celku.

Vybudovať chceme aj veľký altánok, aký tam kedysi stál a nazýval sa Tančiareň. Chceme takto Šťavici aspoň čiastočne prinavrátiť zašlú slávu a urobiť z nej rekreačno-športový areál, vhodný aj pre rodiny s deťmi,“ zakončila primátorka.

Nové prvky v areáli pribudli aj minulé roky, vlani to boli napríklad tri drevené sochy a ďalší mobiliár. K postupnej revitalizácii lokality Šťavica prispeli aj členovia miestneho turistického oddielu KOS Rimavská dolina, ktorí pre svoje klubové účely zrekonštruovali schátranú budovu bývalého skladu.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol