Medzinárodný deň turistických sprievodcov na Spiši
Najväčšie mestá na Spiši pripravili počas sviatku pestrý program

20.02.2019 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Pri príležitosti Medzinárodného dňa turistických sprievodcov (MDTS) pripravili v meste Spišská Nová Ves niekoľko aktivít. Z tamojšieho mestského úradu informovali, že Múzeum Spiša zorganizovalo na štvrtok 21. februára tematické sprevádzanie námestím, zraz účastníkov je o 17. hodine pred Provinčným domom.

Okrem toho sa môžu záujemcovia zúčastniť aj večernej prehliadky Provinčného domu o 18. hodine. Turistické informačné centrum v Spišskej Novej Vsi zase pozýva hostí spoznať históriu mesta počas výstupu na vežu rímskokatolíckeho farského kostola Nanebovzatia Panny Márie v Spišskej Novej Vsi, ktorá ponúka výhľad na okolie. Bezplatné vstupy na vežu budú vo štvrtok o 11., 13. a 15. hodine, je nutné sa na ne vopred nahlásiť. 

Počas MDTS si program pripravila aj Správa Národného parku Slovenský raj. Od 9. do 16. hodiny bude v Stredisku environmentálnej výchovy Prvosienka deň otvorených dverí spojený s premietaním filmov Slovenský raj, Mokrade – Ramsarské lokality na Slovensku, Medveď obdivovaný aj zatracovaný, Dobročský prales – Chrám prírody a Prežije kamzík? Galéria umelcov Spiša zase pozýva návštevníkov na kreatívne workshopy, v piatok 22. februára o 16. hodine na tému Retro zrkadlo a v nedeľu 24. februára o typografickom plagáte. Zároveň si milovníci umenia môžu pozrieť aktuálne výstavy Terra Gothica, Jozef Hanula, Utopus ČSR + Čas pre nové utópie (?), A-Z/Dizajn digitálneho písma na Slovensku a Emil Makovický v kresbe.

Program si na štvrtok pripravila aj Mestská informačná kancelária (MIK) v Poprade. „Presne v termíne medzinárodného dňa sprievodcov o 17. hodine sme si pre návštevníkov pripravili krátku prehliadku kostola sv. Jána Evanjelistu v mestskej časti Veľká, odkiaľ sa presunieme do Scherfelovho domu. Domáci i turisti sa dozvedia nielen zaujímavé fakty o Aurelovi Viliamovi Scherfelovi, ale môžu si prezrieť aj aktuálnu výstavu Tri Palety,“ informoval Miloš Gallovič z MIK. 

Dodal, že v spolupráci s miestnou obchodnou akadémiou pripravili v pondelok o 13. hodine prehliadku kostola sv. Egídia, ktorým návštevníkov prevedú samotní žiaci pod dohľadom kvalifikovaného sprievodcu. „Oboznámia sa tak s prácou v cestovnom ruchu a získajú aj zaujímavé skúsenosti,“ konštatoval Gallovič. Dodal, že nemenej zaujímavou bude aj pešia prechádzka o týždeň v sobotu 2. marca o 11. hodine z Kvetnice ku kaplnke Vzkriesenia pri vrchole Krížová. „Nádherná príroda a skvelé výhľady na Vysoké Tatry, Slovenský raj, Nízke Tatry určite zaujmú každého. Vstup na jednotlivé prehliadky a pešia prechádzka je pre všetkých zdarma,“ uzavrel Gallovič.

MDTS vyhlásila Svetová federácia asociácií turistických sprievodcov v roku 1987. Ide o medzinárodnú profesijnú organizáciu sprievodcov, ktorí sú neoddeliteľnou súčasťou cestovného ruchu. Podujatia sa konajú na celom svete a do oslavy tohto dňa sa zapájajú viaceré slovenské mestá. Cieľom je nielen propagácia práce turistických sprievodcov, ale aj poskytnúť príležitosť pre domácich i zahraničných návštevníkov zúčastniť sa bezplatných prehliadok historického centra mesta a spoznať tak kultúrne a architektonické pamätihodnosti. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol