Skalica sa zapojí do Svetového dňa sprievodcov 
Cieľom je prezentácia cestovného ruchu a práce turistických sprievodcov.

18.02.2019 | Trnavský kraj | Autor: V.Miček

Mesto Skalica sa zapojí do Svetového dňa sprievodcov, ktorý sa koná tento rok 23. februára. Informoval o tom Miroslav Minďáš zo sekretariátu primátorky, viceprimátora a prednostky Mestského úradu v Skalici.

Vďaka tomuto podujatiu si návštevníci mesta môžu prezrieť v spoločnosti sprievodcov sprístupnené pamiatky, konkrétne rotundu sv. Juraja, vežu farského kostola, jezuitský kostol a mestský úrad. "Tento rok sa do akcie Skalica zapojí už po 16. raz. Vybrané pamiatky bezplatne otvoríme od 14.00 do 16.00 h a k dispozícii v nich budú aj sprievodcovia," uviedol Minďáš.

Podujatia pri príležitosti osláv Svetového dňa sprievodcov sa konajú už od roku 1990. Pripomínajú vznik Svetovej federácie asociácie turistických sprievodcov v roku 1985. Ich cieľom je prezentovať prácu profesionálnych sprievodcov cestovného ruchu a priblížiť obyvateľom a turistom históriu a kultúru miest. Koordinátorom tohto podujatia na Slovensku je Slovenská spoločnosť sprievodcov cestovného ruchu (SSSCR), ktorá je členom Svetovej federácie asociácií turistických sprievodcov, kde je zapojených 70 krajín. 

Svetový deň sprievodcov v SR organizuje SSSCR od roku 2004, na začiatku v štyroch, neskôr v jedenástich až pätnástich mestách. Tento rok sa okrem Skalice zapojí do Svetového dňa sprievodcov ďalších osem slovenských miest. Dovedna sa počas uplynulých ročníkov zúčastnilo 18 miest. Najviac sprievodcov sa zapojilo v roku 2010, keď ich bolo 108, v predchádzajúcich dvoch rokoch to bolo okolo tridsať. 

Najviac účastníkov bezplatných prehliadok je evidovaných v rokoch 2011 a 2015 – takmer 2700. "Chceme dbať na zvyšovanie kvalifikácie, kvality, vzdelávania a dodržiavanie etického kódexu. Pracujeme na modeli certifikácie sprievodcov a podieľame sa tiež na príprave novely zákona o zájazdoch," uviedol predseda SSSCR Marián Bilačič.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava