Krov historickej radnice v Banskej Štiavnici už opravili
Na opravu krovu použili aj  dotáciu z ministerstva kultúry vo výške 30.000 eur.

07.02.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Vodnáková

 Na budove historickej radnice v centre Banskej Štiavnice realizovali v uplynulom období opravu krovu. Primátorka Nadežda Babiaková priblížila, že samospráva by teraz chcela získať prostriedky na komplexnú rekonštrukciu tohto historického objektu.

"Poškodený krov sme museli opraviť, aby nám do budúcnosti nespadla pod náporom snehu strecha," priblížila Babiaková s tým, že sa opravovali tie časti, ktoré odborníci označili za rizikové. Na opravu krovu použilo mesto vlastné prostriedky, a tiež dotáciu z ministerstva kultúry vo výške 30.000 eur.

V súčasnosti podľa primátorky pripravujú ďalší projekt, s ktorým sa chcú uchádzať o prostriedky na komplexnú obnovu radnice. Potrebné je zrekonštruovať fasádu i kaplnku sv. Anny, ktorá je momentálne zatvorená. 

Budova radnice v centre mesta je pôvodne prízemný gotický dom zo 14. storočia, ktorý bol v roku 1488 prestavaný na poschodovú budovu. V jej interiéri sa nachádza stropná baroková freska predstavujúca spravodlivosť. V suterénnych priestoroch radnice bola mestská väznica.

Ako sa uvádza na mestskej stránke, len nedávno sa zistilo, že jej súčasťou bola aj Kaplnka svätej Anny. Stalo sa to náhodou, keď elektrikár pri výmene pokazenej zásuvky objavil maľbu konsekračného kríža, ktorý sa vyskytuje iba vo svätyniach kaplniek. Pod nánosmi omietok sa našli gotické okná, portál viditeľný aj zvonku, točité schodisko a zvyšky klenieb a nástenných malieb. Podľa výskumov bola Kaplnka svätej Anny k budove pristavená začiatkom 16. storočia.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol