Barokové sochy Petra a Pavla chcú ukázať svetu po obnove veže
Rekonštrukcia kostola v Senohrade pokračuje.

04.02.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Na poslednú, tretiu etapu obnovy čakajú v bratislavských reštaurátorských ateliéroch asi poldruha metra vysoké kamenné sochy svätých Petra a Pavla z obdobia baroka, ktoré boli trvale umiestnené na nikách západnej fasády Kostola svätého Imricha v obci Senohrad v okrese Krupina. Tamojšia farnosť požiadala na záverečné práce o príspevok vo výške približne 7100 eur z programu Ministerstva kultúry SR "Obnovme si svoj dom".

Ako TASR povedal tamojší farár Ladislav Zajac, vzácne sochy, ktoré boli v havarijnom stave (keďže na ne po stáročia vplývalo počasie), majú už za sebou základný reštaurátorský výskum. Farnosť naň získala ešte v roku 2017 grant z programu Obnovme si svoj dom vo výške 3000 eur.

V II. etape, ktorú realizovali ateliéry vlani, boli sochy zbavené deštrukcií i nečistôt a pripravené na penetráciu a nátery. Rímskokatolícka cirkev, Farnosť v Senohrade, na to získala z uvedeného programu ďalších 5000 eur. 

Sochy vytesal do kameňa doposiaľ neznámy autor v tretej štvrtine 18. storočia, teda v čase, keď vznikol i samotný kostol v Senohrade. Aj keď zápisy o tom, kto kostol a sochy staval, v archívoch nie sú, Zajac si myslí, že svätostánok navrhovali tí istí projektanti, ako kostoly v Trnave, ktoré sa stavali v rovnakom čase.

Farnosť v Senohrade požiadala štát tento rok aj o grant vo výške 55.000 eur na obnovu fasády a veže samotného kostola. "Boli by sme radi, keby obnova kostola i sôch mohla dobehnúť súčasne, tak, aby sa sochy mohli osadiť do už vynoveného kostola," uviedol Zajac. 

Barokový Kostol sv. Imricha z roku 1768 stojí pravdepodobne na mieste starého kostola, z ktorého pochádza aj neskorogotická kamenná krstiteľnica umiestnená v interiéri. Podľa kamennej platne v stredovej uličke v hlavnej lodi sa dá predpokladať, že pod kostolom sa nachádza krypta. 

 

 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol