Vtedy: Leles - príbeh úspešnej obce
Družstevníci potvrdili svoju dobrú povesť. 

06.02.2019 | Košický kraj | Autor: Z. Hausová

O bohatstve družstevnej obce Leles svedčí aj to, že družstevníci vlani po splnení predpísaných dodávok odpredali na štátny nákup za vyššie ceny 700 q bravčového a 400 q hovädzieho mäsa, 14 000 litrov mlieka a tisíce kusov vajec.

Podľa bilancie im vyšlo na pracovnú jednotku po 23 Kčs. Za celý rok dostali na pracovné jednotky vyplatené 3 925 677 Kčs.

Okrem toho dostali desiatky vagónov obilia. Najviac si zarobil družstevník ošetrovateľ prasníc Alexander Šáptš, ktorý prekročením plánu odstavu prasiat získal vlani 1 420 pracovných jednotiek. Na tieto dostal 32 674 Kčs, 28 q pšenice a veľké množstvo ďalších naturálií.

Družstevníci Ladislav Kolesár, Vasil Mikulaš a desiatky ďalších si vlani zarobili okrem naturálií tiež po vyše 20 000 Kčs.

 

            

FOTO: Družstevníci v Lelese poväčšine stavajú nové domy. Na konci jednej z mnohých ulíc stojí nový domček družstevníka - traktoristu Imricha Adama, v ktorom si žije šťastne s rodinou. Foto: archív TASR/2. februára 1956.

 

                

FOTO: Panoráma Lelesa.  Foto: archív TASR/2. februára 1956.

Do Lelesa často prichádzajú exkurzie roľníkov, najmä z Trebišovského okresu, ktorí sa presvedčujú o blahobytnom živote leleských družstevníkov.

V Lelese je i poľnohospodárska škola technická, v ktorej sa učia deti družstevníkov, ako budovať nový život na našej dedine.

 

            

FOTO: Snímka z Poľnohospodárskej technickej školy v Lelesi. Foto: archív TASR/2. februára 1956.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol