Staré Mesto zatiaľ Propeler neprenajme
Starostka zrušila druhú súťaž o prenájom bývalej kaviarne. 

01.02.2019 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Priestor bývalej kaviarne Propeler na Rázusovom nábreží v bratislavskom Starom Meste sa zatiaľ prenajímať nebude. Rozhodla o tom staromestská starostka Zuzana Aufrichtová, ktorá vo štvrtok (31. 1.) zrušila v poradí druhú verejnú obchodnú súťaž. Tú vyhlásila mestská časť vlani koncom októbra, pričom nájom bol podmienený zabezpečením verejnej lodnej dopravy medzi bratislavskými dunajskými brehmi.

"Dôvodom zrušenia je, že dvaja uchádzači boli vyradení už v prvom kole. V druhom kole sa zistilo, že ďalší dvaja nesplnili podmienku. Ostal v podstate iba jeden, ktorý splnil podmienky," uviedol pre TASR hovorca starostky Matej Števove s tým, že proti súťaži namietali traja navrhovatelia.

Transparentnosť výberu mali zabezpečiť dva typy obálok. V jednej mali byť návrhy a v druhej navrhovatelia. Druhá obálka mala byť zalepená, neporušená, nepriehľadná a nepriesvitná a mala byť vložená do obálky so súťažným návrhom. Už v prvom kole však boli podľa hovorcu vyradení dvaja uchádzači.

Nedodržali totiž jednu z podmienok súťaže, a to, aby obálka s identifikačnými údajmi bola zalepená a nepriehľadná, čím sa mala zachovať anonymita súťaže. V druhom kole otvárania identifikačných obálok sa následne zistilo, že ďalší dvaja súťažiaci nedodržali podmienku, keď nedoložili čestné prehlásenie.

Mestská časť momentálne podľa hovorcu zvažuje, aké sú možnosti. "Záleží na tom, či bude nová súťaž. Kým sa nenájde nový nájomca, prípadne nové využite priestoru, bude sa priestor využívať tak ako minulé leto," poznamenal Števove. Vlani samospráva tento priestor na vlastné náklady čiastočne obnovila a slúžil ako čitáreň s menším občerstvením.

Druhú verejnú obchodnú súťaž schválil bývalý poslanecký zbor koncom októbra minulého roka. Cieľom bolo predovšetkým obnoviť verejnú lodnú dopravu, ktorá fungovala 110 rokov. Práve preto tvorilo toto kritérium polovicu celkového hodnotenia návrhov.

Prvú verejnú obchodnú súťaž na prenájom nehnuteľnosti mestská časť zrušila vlani vo februári. Vyhlásená bola v januári 2018 po tom, ako ju s podmienkami doplnenými samotnými poslancami schválil poslanecký zbor v decembri 2017. Súťaž zrušili krátko predtým, ako sa malo otvárať 33 obálok s ponukami.

Poslanci svoje rozhodnutie odôvodňovali aj tým, že budova bývalej kaviarne je ikonickou stavbou z architektonického, historického i kultúrno-spoločenského hľadiska a schválenie súťaže, kde hlavným faktorom má byť cena, označili za nie veľmi šťastné rozhodnutie. Poukázali tiež na fakt, že by nebolo zlé obnoviť tradíciu lodnej dopravy.

Do súťaže sa prihlásilo päť navrhovateľov, a to Slovenská plavba a prístavy - lodná osobná doprava, a.s., danube4you, s.r.o., Danube Wave, s.r.o., Flora Tour, spol. s.r.o. a Občianske združenie Som, aj budem v SR. 
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice