Obce pravnianskej doliny budú hostiť Zimné slávnosti Hornonitria
Podujatie otvoria 2. februára v Nitrianskom Pravne.

23.01.2019 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Fašiangy i časť pôstneho obdobia bude v pravnianskej doline patriť Zimným slávnostiam Hornonitria. Už 15. ročník tradičného cyklu podujatí, ktorý je venovaný ľudovej kultúre, budú hostiť obce pravnianskej doliny v okrese Prievidza od 2. februára do 23. marca.

Cieľom projektu, ktorý spája do jedného celku sedem tematicky príbuzných podujatí, je nielen doplnenie ponuky kvalitnej kultúry pre obyvateľov a návštevníkov obcí pravnianskej doliny, ale i mapovanie, zachovávanie a šírenie ľudovej kultúry ako nášho cenného dedičstva po predkoch.

Zimné slávnosti Hornonitria otvoria 2. februára v Nitrianskom Pravne, súčasťou bude i vernisáž výstavy "Očarení odkazom predkov". Ľudovo-umelecké výrobky Kamila Znamenáka a Milana Bolfika si návštevníci na miestnom obecnom úrade budú môcť pozrieť do konca februára.

Jarmok tradičnej ľudovej tvorby pod názvom Majstri pravnianskej doliny zavíta do Tužiny 9. februára, na folkloristu Jozefa Strečanského budú môcť návštevníci spomínať na jeho pamätnici 16. februára v kultúrnom dome v Poluvsí. Súčasťou podujatia bude i súťaž neprofesionálnych inštrumentalistov, ako hosť sa predstaví Ľudová hudba Furmani z Nitry.

Program detských folklórnych súborov obcí pravnianskej doliny zavíta 24. februára do kultúrneho domu v Porube a programy speváckych skupín spolkov Karpatských Nemcov obcí pravnianskej doliny 2. marca do kultúrneho domu v Kľačne. Zimné slávnosti Hornonitria zavŕši 23. marca v Kostole Povýšenia sv. Kríža vo Chvojnici pásmo pašiových spevov v podaní Speváckeho zboru sv. Jakuba z Tužiny pod názvom  Pre hriechy sveta umučený.

Podujatie pripravili RKC v Prievidzi, Občianske združenie Hornonitrie a obce pravnianskej doliny. Projekt podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava