Výskum naznačuje existenciu románsku rotundy 
Archeológovia skúmajú nálezisko v Kostoľanoch nad Hornádom.

17.01.2019 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Archeologický výskum v obci Kostoľany nad Hornádom v okrese Košice-okolie by mal v tomto roku pokračovať. Pre TASR to povedal starosta Anton Medvec s tým, že realizované výskumy naznačujú nález pozostatkov románskej rotundy.

Podľa neho už názov obce napovedá, že ide o starobylú obec, ktorá vznikla ako kostolná osada. "Preto sme mali indíciu, že aj v našej obci by mali byť pozostatky staršieho kostola, veď sa spomína aj v pápežských desiatkoch z rokov 1332 – 1337," povedal s tým, že prvá prieskumná archeologická sonda pod dohľadom krajského pamiatkového úradu v roku 2015 odkryla východne od súčasného kostola sv. Štefana prvomučeníka z roku 1774 zvyšky staršej stavby.

 "Torzo starých základov môžeme datovať do obdobia 13. storočia, možno aj skôr, ale nechceme mať zatiaľ až také odvážne tvrdenia. Je tam však nález tehly – plevovky. O nej vieme, že sa používala v 11., 12. a sčasti v 13. storočí, potom sa už prestala používať, čiže by to malo byť z toho obdobia," dodal.

Obec po dvoch rokoch pokračovala v odhaľovaní jej histórie prostredníctvom súkromnej archeologickej spoločnosti. "Tam sme už odkryli podstatnejšiu časť a výskum začal potvrdzovať, že sme našli románsku rotundu. Je potrebné to ešte všetko dopátrať. Minulý rok sa nám podarilo uskutočniť výskum georadarom a ten taktiež potvrdil výskyt takéhoto objektu, takže všetko nasvedčuje tomu, že v obci Kostoľany nad Hornádom máme pozostatky románskej rotundy, čo je na východe Slovenska dosť vzácne," spresnil Medvec.

Jednou z priorít obce v najbližšom období bude preto vedecky a archeologicky lokalitu prebádať. Keďže sa v zime práce nevykonávajú, starosta tak predpokladá na jar alebo v lete tohto roku.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice