Mestá a obce budú mať spravodajský servis TASR aj v maďarčine
TASR ponúka text správy aj v maďarskom jazyku.

15.01.2019 | Bratislavský kraj | Autor: Ján Lašák

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pokračuje v spolupráci s verejnoprávnou Tlačovou agentúrou Slovenskej republiky (TASR). Po bilancii ročnej spolupráce je na oboch stranách všeobecná zhoda. Novinkou je servis v maďarskom jazyku.

Mestá a obce mali možnosť v uplynulom roku využívať aktuálny agentúrny servis na nekomerčné účely. Okrem toho získali vďaka špeciálnej internetovej aplikácii priestor na propagáciu svojich aktivít. 

„Vlani sme si zadefinovali základný rámec v spolupráci, ktorý sa ukázal ako mimoriadne prínosný. Mestá a obce majú k dispozícii výrazný priestor na prístup k informáciám a rovnako aj na proaktívnu publicitu,“ uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora. „V dobrých veciach treba pokračovať. Služby, ktoré sme vlani ponúkli starostom a primátorom, boli využívané, a preto budú našim kolegyniam a kolegom k dispozícii aj v nasledujúcom období,“ dodal.

Generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala hodnotí doterajší priebeh spolupráce ako konštruktívny. „ZMOS je pre nás mimoriadne konštruktívny a iniciatívny partner. Teší nás, že mestá a obce sa obracajú s dôverou na TASR ako na kvalitný zdroj overených informácií. Vedia, že redaktori TASR sú všade tam, kde sa dejú veci. Obohatením našej spolupráce je, hlavne pre mestá a obce na juhu Slovenska, servis informácií v maďarskom jazyku. Pripravujeme pravidelný bulletin informácií pre samosprávu i TV reláciu,“ zhrnul.

Najvyšší predstavitelia oboch organizácií sa pri podpise zmluvy o spolupráci zhodli na tom, že objektívne, rýchle a kvalitné informácie ponúkajú benefity samosprávam, ich predstaviteľom a vďaka médiám aj obyvateľom miest a obcí. Preto sa sústredia na ďalšiu spoluprácu a hľadanie ďalších foriem jej rozširovania. 
 

Text správy v maďarskom jazyku.

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) és a Szlovák Köztársaság Hírügynöksége (TASR) folytatja az együttműködést, amely most már a magyar nyelvű hírszolgálatra is kiterjed.

A városok és falvak az elmúlt évben igénybe vehették az ügynökség szolgáltatásait, ha azokat nem használták kereskedelmi célokra. Ezenkívül egy speciális internetes alkalmazásnak köszönhetően teret kaptak a saját tevékenységük ismertetésére is.

„Tavaly meghatároztuk az együttműködésünk módját, és ez rendkívül hasznosnak bizonyult. A városok és falvak elég teret kapnak arra, hogy hozzájussanak az információkhoz, és hogy prezentálni tudják magukat” – közölte Michal Sýkora, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának elnöke. „A jól működő dolgokat folytatni kell. Azok a szolgáltatások, amelyeket tavaly elérhetővé tettünk a polgármestereknek, hasznosak voltak, így ezek a jövőben is hozzáférhetőek lesznek a kollégák számára” – tette hozzá.

Vladimír Puchala, a TASR vezérigazgatója konstruktívnak nevezte az eddigi együttműködést. „A ZMOS különösen konstruktív és aktív partner. Örülünk, hogy a városok és falvak bizalommal fordulnak a TASR-hez mint a hiteles információk közvetítőjéhez. Tudják, hogy a TASR szerkesztői mindig ott vannak, ahol történnek a dolgok. A magyar nyelvű hírek elérhetővé tétele, főleg a dél-szlovákiai falvakban és városokban, még szorosabb együttműködést eredményez. Rendszeres kiadványokat is tervezünk az önkormányzatok és a tévéműsorok részére” – mondta.

A két intézmény vezetői az együttműködési megállapodás aláírásánál egyetértettek abban, hogy az objektív, gyors és minőségi információknak nagy hasznát veszik az önkormányzatok, ezek képviselői, és -- a sajtónak köszönhetően -- a városok és falvak lakosai is. Ezért keresni fogják a módját a még szorosabb együttműködésnek.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol