V galantskej  nemocnici plánujú rozšíriť pôrodnícke služby
TASR ponúka text správy aj v maďarskom jazyku.

15.01.2019 | Trnavský kraj | Autor: TASR

V nemocnici Svet zdravia v Galante plánujú v roku 2019 rozšíriť služby v rámci pôrodníctva v zmysle zmierňovania bolesti pri pôrodoch či počtu nadštandardných izieb.

Ako informovala Jana Fedáková zo Sveta zdravia, chcú rozšíriť poskytovanie epidurálnej analgézie i počet nadštandardných izieb a profesionálne vyškoliť laktačnú poradkyňu a lekára zaoberajúcich sa podporou laktácie.

Nemocnica rozširuje svoje služby, napríklad pred troma rokmi prešla pôrodnica rekonštrukciou, aby bola rodičkám zabezpečená väčšia intimita. Na oddelení sa preto nachádzajú tri pôrodné izby, z ktorých dve sú nadštandardné s novou pôrodnou posteľou. Rodičky môžu využiť i možnosť alternatívnej polohy pri pôrode, nemocnica uplatňuje bonding, zabezpečuje relaxačnú hudbu alebo aromaterapiu a rodičkám poskytuje aj využitie fitlopty či hydromasáž na zmiernenie bolesti. Pôrodnica umožňuje taktiež požičať si domov monitor dychu bábätka.

Rodičia majú možnosť absolvovať i predpôrodnú prípravu. Predpôrodný kurz minulý rok absolvovalo 92 mamičiek. Spolu so zdravotníckym personálom si rodičky môžu naplánovať, ako by mal ich pôrod vyzerať, a to od prijatia do nemocnice až po starostlivosť o novorodenca. Vlani využilo 42 z nich možnosť vytvoriť si individuálny pôrodný plán.

Zatiaľ čo v roku 2016 sa v nemocnici uskutočnilo 1021 pôrodov, v roku 2017 ich bolo 1280 a minulý rok 1214. V nemocnici sa vlani narodilo 623 chlapcov a 602 dievčat, z toho 11 mamičiek si z pôrodnice domov odnieslo dvojičky. 

Text správy v maďarskom jazyku.

A Svet zdravia egészségügyi hálózathoz tartozó galántai (Galanta) kórház szülészetén 2019-ben azt tervezik, hogy kibővítik a szolgáltatások körét. Jana Fedáková, a hálózat munkatársa elmondta: hozzáférhetőbbé akarják tenni az epidurális érzéstelenítést, növelni akarják az átlagon felüli szobák számát, ezen kívül pedig alkalmazni szeretnének egy magasan képzett szoptatási tanácsadót, valamint egy erre a területre szakosodott orvost is.

A szülészetet három éve újították fel. Az osztályon három szülőszoba található, ezek közül kettő átlagon felüli berendezéssel, például új szülőággyal rendelkezik. A szülő nők alternatív testhelyzetben is szülhetnek, a kórházi személyzet pedig relaxációs zenét, illetve aromaterápiát biztosít a szülés idejére, a kismamák továbbá fitneszlabda vagy hidromasszázs segítségével is enyhíthetik a fájdalmukat. A szülészeti osztály lehetővé teszi, hogy a szülők kikölcsönözzék és hazavigyék a babáknak szánt légzésmonitort.

A leendő szülők szülésre felkészítő tanfolyamon is részt vehetnek. Tavaly összesen 92 kismama látogatta a kurzust. A kórházi személyzet ezen kívül segít megtervezni, hogyan folyjon le a szülés, a kórházba való felvételtől kezdve az újszülöttről való gondoskodásig. Tavaly negyvenketten éltek az individuális szülési terv elkészítésének lehetőségével.

2016-ban a galántai kórházban 1021, 2017-ben 1280, tavaly pedig 1214 szülést vezettek le. 2018-ban 623 fiú és 602 lány született a kórházban, 11 anyuka ikreket vitt haza a szülészetről.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava