Prvá slovenská kuchárska kniha sa dočkala ďalšieho vydania 
Kuchárska kniha Terézie Vansovej vyšla prvýkrát v roku 1914.

27.12.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Vodnáková

Recepty na "pečienku s vrchného šialu", "čvíkoty na pečienku" či "jemný orešník", to je len zlomok návodov na prípravu tradičných jedál, ktoré pred rokmi v prvej slovenskej kuchárskej knihe vôbec zostavila Terézia Vansová. Táto unikátna kuchárska kniha plná tradičných receptov sa vďaka občianskemu združeniu KUL-TUR Zvolen dočkala svojho ďalšieho vydania ako faksimile, teda v podobe, ako vyšla v pôvodnom vydaní. 

Zástupca združenia Jozef Poliak priblížil, že kuchárska kniha Terézie Vansovej vyšla prvýkrát v roku 1914. Obsahovala viac ako 900 receptov gazdiniek z konca 19. storočia a začiatku 20. storočia. "Vansová ich zozbierala po celom Hornom Uhorsku. Kniha odzrkadľovala stravovacie návyky ľudí z nižšej spoločenskej triedy, ale aj vtedajšej smotánky," priblížil Poliak. 

            

Neskôr vyšla v niekoľkých vydaniach a najmä v medzivojnovom období sa podľa nej v slovenskej kuchyni riadili ďalšie generácie žien a mužov. Poliak podotkol, že naposledy vyšla v reedícii v 90. rokoch 20. storočia. Aktuálne vydanie sa rozhodli vydať v rovnakej podobe, v akej kuchárska kniha vyšla v roku 1930 u nakladateľa a kníhkupca F. Klimeša v Liptovskom sv. Mikuláši. 

"Knihu združeniu za týmto účelom zapožičala Štátna vedecká knižnica - Literárne a hudobné múzeum v Banskej Bystrici. Skeny sa robili na mieste na kvalitnom skeneri s vysokým rozlíšením, zachovali sme autentické odtlačky doby na stránkach knihy," dodal Poliak. 

Kniha je podľa jeho názoru zaujímavá najmä v tom, že recepty v nej sú aktuálne aj dnes. Je písaná pútavo, svojským, niekedy pre dnešnú generáciu až humorným jazykom. Približuje zásady prípravy pokrmov či stolovania, hovorí napríklad aj "o chovaní sa pri stole". Recepty sú rozdelené do jednotlivých kapitol. Okrem bežne zaužívaného rozdelenia prekvapí kapitola venovaná okružníkom (štrúdľa, pozn. TASR), či "pudddingom, kochom a výbehom". 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol