Medovníky rozvoňajú a skrášlia Vianoce, vydržia aj vyše roka 
Kuchárske rady pernikárky Evy Sojčákovej.

23.12.2018 | Košický kraj | Autor: M.Holubčík

Trebišovčanka Eva Sojčáková sa zdobeniu perníkov venuje zhruba desať rokov. "Veľmi ma to baví a rada ich mám rozložené na vianočnom stole, keď pripravujeme štedrú večeru. Vtedy tie perníčky rozvoňajú celý byt," hovorí o svojej záľube.

Toto tradičné vianočné pečivo má podľa nej viacero výhod, okrem toho, že skvelo chutí, poslúži aj ako dekorácia, ktorá vydrží aj viac ako rok. "Nazdobené perníky veľmi dlho vydržia, poleva z nich neopadáva. Po Vianociach si ich môžeme odložiť do škatuľky, a to tak, že každú jednu vrstvu zakryjeme obrúskom. Na druhý rok ich možno opäť použiť ako dekoráciu na stôl," povedala pre TASR.

Na výrobu medovníkov používa cesto, ktoré pripraví z pol kilogramu hladkej múky, 14 dekagramov práškového cukru, troch lyžíc medu, 12 dekagramov palmarínu, jednej lyžičky sódy bikarbóny, dvoch vajíčok a perníkového korenia. "To všetko sa hnetie, postojí to asi pol hodiny v chladničke a hneď po rozvaľkaní sa dajú perníky z neho vykrajovať," priblížila. Konzumovať možno perníky zakrátko po upečení, na zdobenie ich treba podľa nej nechať postáť tri - štyri dni, aby vyschli a poleva z nich nešla dole.

Na zdobenie sa jej osvedčila kráľovská glazúra, pretože sa netrhá ani pri takých vzoroch, ako sú mriežky. Použiť sa však dá aj klasická poleva vyrobená z cukru a vaječného bielka. "Naváži sa 14 deka práškového cukru, ktorý treba asi dvakrát dobre preosiať cez husté sitko, a pridá sa jeden bielok. Ručne sa to mieša drevenou vareškou zo pol hodiny, aby tá poleva bola hladká a lesklá, lebo, keď sa to šľahá ručným šľahačom, tak tá poleva sa napení," radí pernikárka. 
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice