Pre kúpalisko Milota v Nižnej je pripravený plán oživenia 
Potulky redaktorov TASR po slovenských obciach.

23.12.2018 | Trnavský kraj | Autor: D.Ondrušková

V obci Nižná, okres Piešťany, sa začína nové volebné obdobie rokov 2018 - 2022 s rovnakým starostom ako doteraz. Kamil Mikuš nemal v týchto voľbách ani protikandidáta, spolu s poslancami obecného zastupiteľstva nadviažu na plány a projekty z uplynulých rokov. 

Podľa Mikuša je to predovšetkým dobudovanie splaškovej kanalizácie. Pred časom sa pokúšali získať prostriedky z európskych fondov v zoskupení viacerých obcí, ale neuspeli. "Obci s 550 obyvateľmi, ako sme my, je problémom riešiť otázky tohto charakteru samej. Preto je pre nás zaujímavé vstupovať do zoskupení, ktoré presadzujú aj takéto naše potreby," povedal starosta. 

Druhou výzvou je dobudovanie chodníkov a oprava miestnych komunikácií. "Spolu máme 3,4 kilometra chodníkov a zhruba 4,9 kilometra ciest," informoval Mikuš. Najmä tie v centre obce si podľa jeho slov vyžadujú zásah. Starosta však vidí pred sebou aj ďalší cieľ. Má predstavu, že by sa nevyužívaná lokalita bývalého kúpaliska, ktorá už roky chátra, premenila na oddychovo-športový areál. S malým amfiteátrom a priestorom na cvičenie a relax. 

Kúpalisko bývalo v uplynulých desaťročiach známym miestom, kam sa chodievali kúpať ľudia z okolitých obcí i z takmer 30 kilometrov vzdialenej Trnavy. "Myšlienka sa zrodila v hlave vtedajšieho predsedu družstva Františka Kováča, ktorý bol veľmi agilný a činorodý človek," zaspomínal si na kúpalisko predchádzajúci starosta Nižnej Jozef Michalička (1990 – 2002). Otvárali ho v roku 1964, dostalo názov Milota. "Bolo to niečo nezvyčajné, dobre vybavené kúpalisko so sprchami a šatňami v takej malej obci. To nemali ani veľké," povedal pre TASR.

Neskôr sa však ukázalo, že miestny vodovod nestačí zásobovať bazén, tak ho čerpadlom napĺňali vodou z miestneho potoka Vítek. Nejaký čas sa nedialo nič, potom sa ozvali hygienici s výhradami. "Ľudia sa ale chceli kúpať, tak sme tam dali upozornenie na zákaz kúpania a kúpalisko sme premenovali na nádrž pre hasičský zbor," dodal Michalička. Kúpalisko v takejto podobe vydržalo až do roku 2002, odvtedy je opustené a podlieha zubu času. Michalička ako starosta uvažoval aj o vrte, ktorý by mohol problém vyriešiť, ale nebola vtedy podľa jeho slov v obecnom zastupiteľstve na to vôľa. Mikuš teraz verí, že pre zámer získa poslancov a podarí sa ho zrealizovať. 
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol