Jeseň stavbárom na Ľubovnianskom hrade priala
Realizovali aj špeciálne odvodňovacie zabezpečenie.

04.12.2018 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Teplá jeseň priala stavbárom i samotným rekonštrukčným prácam na Ľubovnianskom hrade. Okrem veľkej rekonštrukcie paláca Lubomírskych tam pokračovali aj s obnovou Gotického paláca. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík pre TASR uviedol, že v druhom menovanom sa vďaka dotácii z Ministerstva kultúry SR vo výške 19.000 eur a vlastným zdrojom v sume 6000 eur podarilo zachrániť podzemie resp. pivnice.

Sú tam prekrásne originálne priestory z obdobia gotiky a renesancie s pôvodnými portálmi, ktoré dlhé obdobie zatekali. Hlavne sme odizolovali celé podzemie, urobili sme tam špeciálne odvodňovacie zabezpečenie, aby voda v budúcnosti už nespôsobila deštrukciu a ďalších pár rekonštrukčných prác. Toto je posledný priestor, ktorý nie je verejnosti prístupný, je taký tajomný a záhadný, takže možno o také dva tri roky sa budú mať návštevníci na čo tešiť," priblížil práce na gotickom paláci Mikulík.

V paláci Lubomírskych pokračuje od jari tohto roku rozsiahla rekonštrukcia, ktorú na čas prerušili mrazy, ale aj drevokazná huba drevomorka. V prácach tam však plynule pokračovali až do konca novembra. Doteraz sa tam múzejníkom podarilo odhaliť niekoľko zaujímavostí.

Objavili sme tam čiernu kuchyňu, teda akúsi udiareň, suché starodávne WC, pôvodné podlahy, krby, či renesančné strieľne, o ktorých sa pôvodne nevedelo. Hoci sa tam predtým robili výskumy, nedalo sa predpokladať, čo všetko tam bude, keďže tento palác bol dosť prestavaný," doplnil Mikulík. Zistilo sa napríklad, že objekt bol "prilepený" na pôvodnú renesančnú obrannú fortifikáciu hradu. Bol postavený v roku 1642, žili tam okrem Lubomírskych aj Reiszovci a poslední majitelia hradu Zámoyskí a každý si ho prispôsoboval životnému štýlu tej ktorej doby. V 50. rokoch minulého storočia tam dokonca sídlila politická škola, pre ktorú palác podľa Mikulíka dosť nešťastne prestavali. 

V objekte už osadili okná, okenice, kamenné články, urobili sa reštaurátorské práce pred samotnou retušou a celá stavba sa zazimovala. „Chceme tomuto palácu vrátiť jeho pôvodnú podobu, dlhé storočia sa využíval na bývanie, ale zrejme gróf Zámoyský dal na jeho prízemí urobiť ako keby skladovacie priestory. Našli sme tam násyp vo výške dvoch metrov, ktorý sme odstránil a dostali sme sa na pôvodnú úroveň podláh," ozrejmil riaditeľ múzea. Podľa neho po dokončení rekonštrukcie bude čo návštevníkom prezentovať. Jednou z priorít bude na jar čiastočná výmena strešného krovu i samotnej strechy a následne sa pristúpi ku konečným retušiam. 

Náklady na prvú etapu obnovy paláca sú na úrovni 1,138 milióna eur zo zdrojov Prešovského samosprávneho kraja. Druhá časť rekonštrukcie si vyžiada ďalších 690.000 eur, o dotácii rozhodnú poslanci krajského zastupiteľstva. Mikulík predpokladá, že nové expozície v paláci sprístupnia verejnosti v roku 2020.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice