Úsilie dobrovoľníkov na Katarínke vynieslo cenu Fénix – Pamiatka roka 
Obnova veže v Dechticiach  bola realizovaná v rokoch 2010 až 2017.

03.12.2018 | Trnavský kraj | Autor: D.Ondrušková

Obnovená veža bývalého kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach pri Trnave získala cenu Fénix – Pamiatka roka 2017 aj cenu Najkrajšia obnovená pamiatka roka. Zástupcovia združenia a ich odborní spolupracovníci si v závere uplynulého týždňa prevzali z rúk ministerky kultúry SR Ľubice Laššákovej ocenenie, zároveň sa stali víťazmi hlasovania o Najkrajšiu obnovenú pamiatku roka, organizovanú SPP a Nadáciou SPP.

Obnova veže bola realizovaná v rokoch 2010 až 2017. Podieľali sa na nej stovky dobrovoľníkov z celého Slovenska bez nároku na finančnú odmenu a čisto tradičnými technikami, ktoré používali naši predkovia pri jej stavbe v rokoch 1700 – 1714. Veža je od roku 2017 sprístupnená počas letnej sezóny pre verejnosť v sprievode vyškolených sprievodcov a umožňuje výhľad z výšky 30 metrov na okolité lesy a vrchy Malých Karpát, Podunajskú nížinu, Trnavu, či netradičný pohľad na ruiny kostola a kláštora. Informoval o tom člen organizačného tímu projektu Katarínka Ľubomír Blišák.

 "Náš projekt je príkladom dobrej spolupráce dobrovoľníkov a odborníkov. Obnovu  sme robili pod dohľadom pamiatkarky Jaroslavy Žuffovej, statika Vladimíra Kohúta, archeologičky Ivany Kvetánovej a Michala Slivku, a aj s tesárom Miroslavom Čárskym a Michalom Hrčkom z firmy Obnova," uviedol Blišák. Pre obec Dechtice ide už o druhé ocenenie pamiatky v jej katastri, keď v roku 2015 získala cenu Fénix za obnovu rotundy - Kostola všetkých svätých v Dechticiach, ktorej pôvod siaha až do 12. storočia.

 Rok 2018 sa nesie v duchu osláv 400. výročia založenia kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej grófom Krištofom Erdödym a jeho manželkou Barborou Thurzovou. Verejné oslavy pre širokú verejnosť sa konali v lete 5. júla počas Dňa otvorených dverí na Katarínke. Ďalšia časť osláv sa konala 17. novembra v historickom kaštieli v Chtelnici, kde Erdödyovci žili a kde aj vydali zakladaciu listinu kláštora. Súčasťou bola odborná konferencia, ktorá zhrnula výsledky výskumov a prác za 24 rokov realizácie projektu. Zaujali napr. výsledky archeologického, umelecko-historického, geofyzikálneho alebo antropologického výskumu.

 Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej sa nachádza v Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. V roku 2018 vstúpil projekt do 24. sezóny, počas ktorej sa dobrovoľníci venovali záchrane historickej pamiatky. Letné tábory na Katarínke organizuje Občianske združenie Katarínka v spolupráci so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže (ZKSM). Od založenia projektu sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo takmer 1700 dobrovoľníkov. Zrekonštruovaná vyhliadková veža bude verejnosti sprístupnená opäť na jar 2019 a v letnej sezóne bude k dispozícii v pravidelnom režime. Zakladacia zmluva, ktorou sa začala výstavba Kostola a kláštora sv. Kataríny, bola vydaná grófom Kryštofom Erdödym v Chtelnici, dňa 21. decembra roku 1618.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice