V hanušovskom kaštieli predstavia historické dominanty mesta 
Najväčšou stavbou historického centra je barokový kaštieľ.

01.12.2018 | Prešovský kraj | Autor: M.Zdražilová

Návštevníci kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou môžu lepšie spoznať mestské stavby, ktoré sa nachádzajú v jeho historickom jadre. Ide o dodnes zachované dominanty tohto dolnošarišského mestečka. Informácie o pamiatkovo chránených unikátoch a odbornú prehliadku kaštieľa ponúka podujatie v rámci cyklu Okná do histórie. TASR o tom informoval Rastislav Žitný z Krajského múzea v Prešove.

Najstarším sakrálnym objektom v Hanušovciach nad Topľou je ranogotický kostol z prvej polovice 13. storočia, ktorého stavba je pripisovaná rytierskemu rádu johanitov. Pamiatok je tam však podľa vedúceho organizačnej jednotky Kaštieľ a Archeopark v Hanušovciach nad Topľou patriacej pod Krajské múzeum v Prešove a historika Samuela Brussa viac. Patrí medzi ne napríklad renesančná zvonica.

„Zvonica sa nachádza pod ranogotickým kostolom. Pochádza zo 17. storočia a je v nej umiestnený najväčší zvon okresu z roku 1646, ktorý váži 1200 kilogramov," uviedol Bruss.

Ďalším renesančným objektom je podľa jeho slov budova, ktorú miestni obyvatelia nazývajú "malý kaštieľ". Nachádza sa asi 40 metrov pod zvonicou a je to jedna z najstarších profánnych stavieb kaštieľového typu na Slovensku.

„Výstavbu kaštieľa datujeme do roku 1564. Jeho staviteľom bol rod Soós zo Solivaru," prezradil Bruss. Najväčšou stavbou historického centra je barokový kaštieľ postavený v prvej polovici 18. storočia rodinou Dessewffy z Černeku a Kamenice. Bruss však pripomína aj ďalšie "naj" európskeho formátu.

"Nesmieme zabudnúť ani na dominantu celého mesta, a to na najdlhšie klonený viadukt v strednej Európe, dnes technickú pamiatku, Hanušovský viadukt, ktorý bol postavený v období Slovenského štátu počas druhej svetovej vojny," dodal Bruss.

Odborná prednáška pod názvom Historické stavby v Hanušovciach nad Topľou sa uskutoční v piatok o 16.00 h v tamojšom kaštieli. Pôvodné Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou vzniklo v roku 1975. S Krajským múzeom v Prešove sa zlúčilo 1. januára 2017. Spolu s jeho pôvodnou  pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100.000 kusov predmetov.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol