Grafické inšpirácie neskorogotickej maľby na Zvolenskom zámku 
Kurátori SNG sa zamerajú na dôležité míľniky v dejinách umenia.

28.11.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Grafické inšpirácie neskorogotickej maľby budú témou najbližšieho stretnutia priaznivcov umenia a kurátorov v Slovenskej národnej galérii (SNG) na Zvolenskom zámku, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 29. novembra o 18. hodine. Odborné výklady spojené s prednáškami na netradičné témy týkajúce sa tradičného umenia sa konajú v rámci cyklu Pozrime sa na to štýlovo.

Počas večera sa kurátori SNG zamerajú na dôležité míľniky v dejinách umenia a na vybranom diele priblížia návštevníkom dané výtvarné obdobie. Následne prebehne prednáška s pozvanými hosťami a odborníkmi z rôznych oblastí.

Témou aktuálnych prednášok bude vplyv drevorezov a medirytín na tabuľové maliarstvo na prelome stredoveku a novoveku. Ako sa píše na stránke SNG, v druhej polovici 15. storočia prišlo k oživeniu nástenného, no najmä tabuľového maliarstva.

"Niekedy išlo o inšpiráciu, preberanie jednotlivých motívov i celých kompozícií, inokedy priam otrocké kopírovanie. Na príkladoch niekoľkých originálov si ukážeme mechanizmus prenosu foriem z jedného umeleckého druhu do druhého a budeme sa venovať aj narastajúcemu významu nového média na prahu novoveku," približuje stránky galérie.

Prednášajúcimi budú vedúci kurátor zbierok starého umenia SNG Dušan Buran a historik umenia Martin Čičo, pôsobiaci v SNG ako kurátor zbierky starej kresby a grafiky. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol