Detva má svoju tretiu monografiu, prvá vyšla už v roku 1905
Hlavnou zostavovateľkou kolektívneho diela je etnologička Anna Ostrihoňová.

27.11.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

 V poradí tretiu monografiu vo svojej histórii vydalo na jeseň 2018 mesto Detva. Jej predchodkyňou bola pred 30 rokmi druhá monografia, ktorú zostavil Ján Zemko a kolektív. Historicky prvú monografiu Detvy napísal v roku 1905 katolícky kňaz Karol Anton Medvecký, ktorý pôsobil v meste v rokoch 1899-1901.

Podľa vedúcej Podpolianskeho múzea v Detve a jednej z tvorcov novej monografie Renaty Babicovej, tím autorov sa v najnovšom diele pokúsil o ucelený novodobý pohľad na báze moderných vedeckých výskumov.

Na monografii spolupracovalo od roku 2014 spolu 44 odborníkov. Desiatky fotografov poskytlo svoje fotografie, občania mesta sprístupnili fotografie zo svojich osobných archívov. 

Hlavnou zostavovateľkou kolektívneho diela je etnologička Anna Ostrihoňová, ktorá počas štyroch rokov systematicky spolupracovala s jednotlivými autormi na celkovom obsahu a formálnom súlade celej publikácie. Ostrihoňová je zároveň autorkou šiestich kapitol a spoluautorkou kapitoly Architektúra a urbanizmus. Ako uviedla, v novej monografii sa snažili doplniť informácie, ktoré o tomto podpolianskom meste dosiaľ chýbali.

Prvú časť monografie s názvom Príroda tvorí osem kapitol, ktoré sú autorským dielom profesora Milana Križa, deviatu kapitolu tejto časti napísal Peter Urban, taktiež známy a obľúbený autor a odborník.

Druhý, najrozsiahlejší tematický celok, je História a súčasnosť. Tradičná kultúra a jej premeny je názov tretieho celku. Zhutneným zdrojom mnohých zaujímavých informácií sú viaceré nákresy historických projektov, nákresy stavieb, ručne písané dobové mapy či pečatené listiny minulých storočí.

Iniciátorom tvorby novej odbornej kolektívnej monografie bolo mesto Detva. Kniha vyšla v náklade 2000 kusov, má približne 350 strán a formát A4.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol