Levice chcú pokračovať v revitalizácii historickej promenády 
Má vzniknúť priestor na oddych pre obyvateľov mesta.

26.11.2018 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Mesto Levice plánuje pokračovať v projekte obnovy historickej promenády vedúcej z centra mesta popri cintoríne na levickú kalváriu. Projekt vznikol na podnet Levického okrášľovacieho spolku. Cieľom obnovy je dosiahnuť, aby promenáda slúžila všetkým obyvateľom mesta a vzniklo prepojenie s trasou na kalváriu, informoval predseda spolku Csaba Tolnai. 

V prvej fáze realizácie projektu, ktorá sa skončila koncom minulého roka, sa položili základy budúcej obnovy parku, priestor sa vyčistil od náletových drevín, odpadu a stavebnej sute a na mieste bola osadená informačná tabuľa. "Celý pozemok bol zanesený množstvom nánosov aj priemyselným odpadom. To sa nám podarilo zlikvidovať. Vytvorením chodníka a osadením lavičiek v ďalšej etape vznikne priestor na oddych pre obyvateľov mesta," povedal Tolnai. 

Na prvú etapu obnovy historickej promenády získali Levice finančný grant vo výške 2199 eur z grantového programu Ukážte sa v dobrom svetle 2017, ktorý vyhlásila Nadácia Pontis v rámci Nadačného fondu Slovenských elektrární. Na realizáciu druhej etapy revitalizačných prác chce mesto získať financie z komunitných grantov od Nadácie VÚB. Projekt postúpil do druhého kola, v ktorom o víťazovi projektu rozhoduje v internetovom hlasovaní verejnosť.

Pešia promenáda v Leviciach vznikla v období Rakúsko-Uhorska. Bola vysadená vzrastlou alejovou vegetáciou a tvorila vtedy jediný  ucelený vegetačný prvok určený pre verejnosť. V povojnovom období stratila svoj význam, ktorý prebral novovytvorený park. Promenáda sa postupne zmenila na zarastený a spustnutý priestor tvoriaci pás zanedbanej zelene medzi cestou vedúcou k cintorínom a novou zástavbou rodinných domov.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava