Mesto Prešov sa zapojí do celosvetového Dňa darovania 
Sviatok darovania sa oslavuje už v 150 krajinách sveta.

26.11.2018 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Mesto Prešov sa zapojí do celosvetového Dňa darovania. V utorok (27.11.) môžu ľudia podporiť dobrú vec a venovať svoj čas dobrým skutkom. Podľa tlačovej referentky Mestského úradu v Prešove Lenky Novotnej je zapojiť sa úplne jednoduché. "Stačí spraviť dobrý skutok. Preto heslo Dňa darovania znie: Môžem, pomôžem," uviedla.

Celosvetový sviatok darovania sa podľa jej slov oslavuje už v 150 krajinách sveta pod názvom Giving Tuesday. "Na Slovensku bol prvý raz minulý rok pod záštitou Nadácie Pontis. Zúčastnilo sa na ňom viac ako 40 firiem, 120 neziskových organizácií a tisíce ľudí vo vyše 40 mestách a obciach na Slovensku. Na prvý ročník to bol krásny výsledok. Tento rok sa môžu k oslave dobrých skutkov pridať aj obce a mestá. Aby podporili miestne organizácie a povzbudili svojich občanov k dobročinnosti v komunite, v ktorej žijú," povedala Novotná.

Cieľom tohto dňa je, aby sa ľudia spojili, na jeden deň vystúpili zo svojej rutiny a spoločne pomohli dobrej veci, a to napríklad zbierkou šatstva alebo financií pre miestnu organizáciu.

"Miestne charitatívne organizácie či školy môžu zorganizovať dobrovoľnícke podujatie a zapojiť ľudí z okolia. Tí môžu pomôcť manuálne, napríklad uprataním priestorov či areálu, vyčistením hračiek, vymaľovaním priestorov. Tomu môže tiež predchádzať napríklad zbierka na farby," doplnila Novotná.

Prešov sa do akcie zapojí prostredníctvom predaja "primátorkinho punču" na vianočných trhoch, ktoré sa začínajú v pondelok. "Výťažok z jeho predaja poputuje tým, ktorí to najviac potrebujú. Svoj priestor budú mať na vianočných trhoch aj niektoré miestne organizácie vyrábajúce rôzne handmade výrobky," dodala Novotná.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol