Primátorom mesta Žilina bude Peter Fiabáne 
 Voľby do orgánov mestských a obecných samosráv.

11.11.2018 | Žilinský kraj | Autor: TASR

V zozname zaregistrovaných kandidátov na primátora Žiliny bol Peter Fiabáne uvedený ako nezávislý kandidát. Kandidatúru ohlásil v marci, získal podporu SaS, OĽaNO, Sme-rodina, Progresívne Slovensko, Šanca, Nova, OKS a iniciatívy Za slušné Slovensko.
      
Peter Fiabáne sa narodil 29. júna 1963 v Žiline. Vyrastal na Hlinách VII, na Saleziánskej ulici, kde prežil väčšinu života. Od detstva sa venuje športu, hlavne plávaniu. Na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského (FTVŠ UK) v Bratislave v roku 1987 vyštudoval učiteľstvo, odbor telovýchova/ruština. Po štúdiu absolvoval povinnú jednoročnú vojenskú službu.

Po návrate z vojenskej služby pôsobil v rokoch 1988-1992 ako učiteľ v Žiline na Základnej škole (ZŠ) na Závaží. V tom istom období začal popri zamestnaní pôsobiť ako tréner v Klube športového potápania (KŠP) Delfín Žilina a v rokoch 1992-1995 bol trénerom slovenskej reprezentácie v plutvovom plávaní a rýchlostnom potápaní. Po odchode zo školstva v roku 1992 pracoval krátke obdobie v súkromnom sektore ako obchodný zástupca farmaceutickej firmy.

   

V roku 1997 založil Klub plaveckých športov (KPŠ) Nereus Žilina. Počas posledných dvoch desaťročí zastával funkciu riaditeľa plaveckej školy a súčasne aj funkciu predsedu KPŠ Nereus. Počas 20 rokov Nereus vyrástol v najväčší plavecký klub na Slovensku. V rokoch 2008-2012 bol Fiabáne predsedom Slovenského plaveckého zväzu.

Klub získal za rok 2017 prestížne ocenenie Via Bona Slovakia za zodpovedné podnikanie. Peter Fiabáne je tiež každoročne organizátorom Žilinského triatlonu, jediného triatlonového preteku na Slovensku, ktorý v tomto roku získal štatút pretekov Európskeho pohára juniorov.

Poslancom mestského zastupiteľstva v Žiline je Peter Fiabáne už štvrté volebné obdobie od roku 2002. Jeho prvé poslanecké štyri roky spadali ešte do funkčného obdobia Jána Slotu, Fiabáne vtedy pravidelne vystupoval proti praktikám bývalého žilinského primátora.

Peter Fiabáne je spoluautorom Žilinského grantového systému a dlhodobo je jedným z najaktívnejších poslancov mestského zastupiteľstva.

Vo voľnom čase aktívne športuje, venuje sa turistike a cykloturistike, úspešne absolvoval niekoľko maratónov a pretekov v triatlone, vrátane niekoľkých súťaží Ironman. Žije v Žiline s manželkou Annou. Majú dve dospelé deti, Martinu (27) a Michala (30).

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol