Múzeum predstaví ľudovú kultúru z Kozároviec
Vystavené exponáty tradičnej ľudovej kultúry zozbieral etnograf Dávid Hudec.

08.11.2018 | Nitriansky kraj | Autor: P.Ivan

 Tradičnú kultúru a ľudové odievanie predstaví výstava Klenoty spod slovenskej brány, ľudové odievanie v Kozárovciach. V Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach, ktoré je pobočkou Ponitrianskeho múzea, otvoria expozíciu 12. novembra.

Vystavené exponáty tradičnej ľudovej kultúry zozbieral etnograf Dávid Hudec, ktorý prišiel prvýkrát do kontaktu s krojom počas pôsobenia v detskom folklórnom súbore Vretienko a neskôr sa ľudovej kultúre podrobnejšie venoval aj popri štúdiu etnografie na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre.

"Krása Kozárovských krojov mu natoľko učarovala, že ich začal zbierať, opravovať a neskôr i šiť. Množstvo vzácnych kúskov ľudového odevu mu darovali ľudia, ktorí si ich uchovávali po svojich predkoch v truhliciach po celé roky," uviedla PR manažérka Ponitrianskeho múzea Ľubica Packová-Zahradárová.

Ako pripomenula, nová výstava v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach potrvá do 15. januára a ponúkne možnosť pozrieť si súčasti odevu od archaických typov z polovice 19. storočia až po súčasný polokroj z 21. storočia. Návštevníci uvidia vystavené vzácne golierkové oplecká, farbiarske ženské sukne i hodvábne ručníky, ktoré boli odevnou súčasťou výlučne vydatých žien. 

Za pozornosť bude podľa Packovej-Zahradárovej stáť aj jedinečný svadobný kroj a svadobná parta z roku 1906. "Z mužského ľudového odevu budú zastúpené plátenné gate, košele, rajtky a vyšívané náprsenky, takzvané grágle. Výstavu bude dopĺňať ukážka stola s tkaným obrusom, za ktorým sa schádzala rodina a posteľ s tkanými duchnami a vankúšmi, ktoré boli súčasťou tradičnej dedinskej izby," dodala Packová-Zahradárová. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice