Z frontu sa nevrátilo približne 50 Bojničanov 
Spomienky na obete 1.svetovej vojny.

07.11.2018 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Prvá svetová vojna zasiahla aj do života Bojničanov. Z frontu sa pred viac ako sto rokmi nevrátilo približne 50 z nich. "Ľudia v Uhorsku sa najskôr na vojnu tešili, pretože vtedy žila generácia, ktorá už takmer storočie nezažila žiaden vojenský konflikt, neboli do neho zapojení. Pokiaľ mali mladí rukovať na vojnu, brali to, že to bude len niekoľkotýždňová záležitosť. Ale keď začali prichádzať prvé správy o padlých, ranených, keď začali chodiť domov mrzáci, ľudia precitli, že vojna so sebou prináša aj mnohé negatíva," uviedol pre TASR Erik Kližan z Klubu priateľov histórie Bojníc. 

Vojna sa začala podľa neho "naťahovať", od ľudí začali rekvirovať potraviny, keďže armáda mala prioritu, viazlo tiež zásobovanie a aj do Bojníc sa dovážalo veľmi málo tovaru a z toho, čo zostalo, robili obchodníci podpultový tovar. "V roku 1917 bola navyše veľká neúroda aj z toho mála, čo ľudia mali, museli časť odovzdávať. Prišla všeobecná mobilizácia, chlapi od 16 do 60 rokov museli narukovať. Situácia tak bola zlá, keď doma zostávali len ženy, deti, starci a veľká bieda," doplnil. 

Do bojov na fronte sa zapojili i Bojničania, a to nielen na základe vyhlásenej všeobecnej mobilizácie. "Vieme o tom aj zo správ od vojakov, ktorí mali to šťastie, že sa z frontov vrátili a zo zoznamu padlých. Spočiatku sme vychádzali z údajov, ktoré sú uvedené v mestskej kronike, písanej v rokoch 1934 až 1935. Dnes vieme, že pôvodné počty budú vyššie. V kronike bolo uvedené, že do Bojníc sa už nevrátilo 44 mužov, ale naším bádaním sme zistili ďalšie tri mená. Viem, že zoznam nebude ešte kompletný a počet presiahne 50," priblížil historik. Na to, že Bojnice mali v tom období okolo 1500 až 2000 obyvateľov, je ten počet podľa neho dosť krutý. 

Udalosti prvej svetovej vojny spojenej s obyvateľmi kúpeľného mesta mapuje i aktuálna výstava List z frontu - bojnické spomienky na 1. svetovú vojnu v priestoroch mestskej knižnice v Bojniciach. Fotografie či iné predmety na ňu dodali Bojničania, členovia Klubu priateľov histórie Bojníc, členovia ich rodín či priateľov. Výstavu si tam môžu záujemcovia pozrieť do 16. novembra. 

V Bojniciach chýba pomník konkrétnym obetiam veľkých vojen. Zoznam ich obetí, ktorý sa klub snaží skompletizovať, by chceli jeho členovia tak preniesť do formy pamätnej tabule. "Aby sme pri príležitostí výročí kládli vence nielen všeobecne obetiam vojen, ale konkrétnym ľuďom, ktorí si zaslúžia našu úctu a vďaku," dodal Kližan.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol