Busty Masaryka a Štefánika obnovili vďaka záujmu školáka 
Študent pátral po osude búst oboch politikov.

30.10.2018 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Bronzové busty Tomáša Garrigue Masaryka a Milana Rastislava Štefánika v parčíku Štefánikovho ústavu v Martine sa vďaka záujmu mladého školáka Tea Janíčka po rokoch dočkali obnovy. V rámci školských aktivít na projekte „Tomáš Garrigue Masaryk a Turiec“ ich mladík našiel v zlom stave. Hľadal preto spôsob, ako bustám vrátiť ich pôvodný vzhľad.

Pred samotným procesom obnovy bolo potrebné nájsť majiteľa búst, zabezpečiť jeho súhlas, ako aj súhlas kompetentných úradov, zaistiť odborné ošetrenie a nájsť finančné zdroje. „So žiadosťou o pomoc som sa obrátil na nadšencov umenia a pamiatok z martinského klubu Rotary. Tým sa nápad zapáčil,“ priblížil mladík. Busty následne s úspechom ošetril sochár Ján Gejdoš.

Mladý študent pri pátraní po osude búst zistil, že o nich vie len minimum Martinčanov, pričom ani internetový vyhľadávač neponúkal dostatočne relevantné výsledky. Uvažuje preto o ďalších krokoch, ktoré by mohli pomôcť dostať ich viac do povedomia verejnosti. „Po ošetrení búst chcem vyvolať diskusiu o ich lepšom sprístupnení, prípadne o ich presune na verejne dostupné miesto,“ doplnil Janíček.

Podľa informácií sochára Gejdoša je autorom busty Masaryka Josef Mařatka, sochár európskeho významu, žiak parížskej školy Augusta Rodina. Je od neho katalogizovaných asi 20 portrétových búst, pričom približne 17 z nich sa nachádza v Paríži. Autorom busty Štefánika je moravský Slovák, sochár František Úprka. Pozoruhodnosťou je, že ako jedna z mála zobrazuje Štefánika bez pokrývky hlavy a odhaľuje tak jeho ustupujúce vlasy. Obe busty sú evidované ako národné kultúrne pamiatky od roku 2005.

Janíčkovu iniciatívu v utorok podporia aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a predseda Poslaneckej snemovne ČR Radek Vondráček, ktorí počas celoštátnych osláv pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky položia kytice k obnoveným bustám v parčíku Štefánikovho ústavu v Martine.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice