Najväčší rozmach zažili Žabokreky na poštovej ceste Magna Via 
Putovanie redaktorov TASR po slovenských obciach.

27.10.2018 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Obec Žabokreky v okrese Martin zažila najväčší rozmach pred pol storočím, keď v nej zriadili prepriahaciu stanicu na cisársko-kráľovskej poštovej ceste Magna Via. Podľa starostky Zuzany Valockej to bol dôvod pre rozvoj obchodu a prisťahovanie obyvateľov.

 "Žabokreky boli v tom čase významnejšie a väčšie ako mesto Martin. Pôvodne ich tvorilo niekoľko usadlostí, počas 735-ročnej histórie sa rozšírili minimálne desaťnásobne," uviedla starostka.

Názov Žabokreky pravdepodobne súvisí s močiarmi a kŕkaním žiab. "Z archeologického výskumu vieme, že prvá osada bola kúsok nad obcou, na území, ktoré sa označuje Kostolište. Odtiaľ sa obyvateľstvo presunulo do nie veľmi príjemnej oblasti, ktorá bola veľmi zamokrená. Prvý písomne dochovaný majiteľ sa volal Szambokreth - v tom čase sa aj priezviská tvorili a odvodzovali od pôvodného miesta, kde sa osoba nachádzala, alebo kde vlastnila pôdu," vysvetlila Valocká.

 

             

"Poštová cesta je pre nás zaujímavá aj preto, lebo máme na čo naviazať rôzne drobné programy. Máme čím sprítomniť históriu aj pre deti v škôlke a škole. Každý chceme byť niečím jedinečný a jedinečnosti sa najlepšie hľadajú v histórii," podotkla starostka Žabokriek.

Magna via má podľa nej historický odkaz, ktorým sa dá premostiť spred 500 rokov až do súčasnosti. „To, čo v minulosti zabezpečovala poštová cesta, teda prenos informácií, v súčasnosti zabezpečuje internet. A pretože žijeme modernými technológiami, aj naša obec sa pokúša získať dotáciu na wifi pripojenie,“ dodala.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol