Kamenný kostol nad Oščadnicou
Jedným z najnavštevovanejších miest kysuckej obce Oščadnica je Kalvária s kamenným kostolom.

11.02.2018 | Žilinský kraj | Autor: Ján Lašák

"V rokoch 1946 až 1948 ju postavili oščadnickí veriaci z vďaky za to, že v roku 1945 pri urputných bojoch na vrchole Veľkej Rače nikto z obyvateľov obce nepadol. Toto dielo finančne podporili aj rodáci z Ameriky. Je to 14 zastavení a na vrchu je postavený kostolík. Na jeho posviacke v roku 1948 sa zúčastnilo 20.000 pútnikov," povedal starosta Oščadnice Marián Plevko.

Kalváriu na vrchu Sivova grapa postavili v čase pôsobenia farára, dekana a čestného kanonika Štefana Krautmana, ktorý takmer polstoročie viedol oščadnickú farnosť. Pred vstupom na krížovú cestu a kalváriu sa nachádza Kaplnka sv. Jozefa. Bližšie ku kalvárii je Getsemanská záhrada a tesne pred kalváriou je súsošie Bičovanie Krista.

 

                       

Na kalváriu trvá cesta z centra obce zhruba tridsať minút voľnou chôdzou. "Minimálne dvakrát do   roka sa koná púť na kalváriu. Vždy je to víkend po 15. auguste a 15. septembra. Ale samozrejme, toto miesto navštevujú aj turisti. Aby sme mu dali nejakú pridanú hodnotu, vytvorili sme neďaleko detské ihrisko. Je to naozaj pokojné miesto, kde si môžu prísť oddýchnuť rodiny s deťmi. Je tam postavený aj malý fitpark. Takže, rodiny môžu naozaj aktívne tráviť čas," podotkol Plevko.

Súčasťou takmer každej z 22 oščadnických osád je aj kaplnka. "Jednou z najkrajších v našej obci je kaplnka na vrchu Dedová. Postavili a posvätili ju v roku 1948. K jej vzniku sa viaže rozprávanie o Floriánovi Tabačkovi, takzvanom vizionárovi, pastierovi a sluhovi u gazdu Michala Truchlého. Ale skôr tu dominovala túžba ľudí z osady vytvoriť si miesto, kde sa budú zúčastňovať na modlitbách, stretávať a konať bohoslužby, keďže boli vzdialení od centra obce a od hlavného kostola," dodal oščadnický starosta.

autor: TASR

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava