Žiaci zo Zaježovej absolvujú kurz záchrany starých odrôd jabloní a hrušiek 
Pilotného kurzu projektu žiackych ovocných sadov sa zúčastní 22 žiakov.

12.10.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Kurz pilotného ročníka projektu školských ovocných sadov SadOVO, v ktorom sa 22 žiakov a 11 pedagógov základných a stredných škôl z celého Slovenska podieľa na záchrane starých a krajových odrôd jabloní a hrušiek, sa uskutoční od pondelka 15. októbra v Zaježovej v okrese Zvolen.

Vďaka projektu, ktorý realizuje CEEV Živica s podporou Nadácie TESCO, sa vzácny genofond ovocných stromov chráni tým, že si ho školy samé vysádzajú do svojich areálov. Podľa koordinátorky projektu SadOVO Andrey Uherkovej, účastníci kurzu majú už za sebou ovocinársku exkurziu, mapovanie odrôd v okolí svojich škôl.

Ako Uherková uviedla, v utorok 16. októbra o 15. h bude pri výsadbe starej odrody hrušky vysvetľovať odborník žiakom a učiteľom, ako správne sadiť stromy a starať sa o ne po výsadbe.

V stredu 17. októbra od 8.30 do 10. h sa uskutoční podujatie Plodobranie, ktoré účastníci kurzu pripravia pre žiakov zaježovskej školy, miestnych obyvateľov a širšiu verejnosť. "Súčasťou bude výstava starých odrôd, ktoré zmapovali v okolí svojich škôl, ochutnávky sušeného ovocia, muštovanie a ovocinárske hry," pripomenula koordinátorka.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice