Bratislavu sa opäť pokúsi dobyť Gabriel Bethlen 
Chýbať nebude ani dobový kostýmový sprievod.

06.10.2018 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Rekonštrukcia vojenského stretu z prvej polovice 17. storočia bude v sobotu hlavnou časťou programu kultúrno-historického festivalu Bitka o Bratislavu. Chýbať nebude ani dobový kostýmový sprievod, ukážky remesiel či vojenského výcviku historických bojových jednotiek. TASR o štvrtom ročníku podujatia informoval manažér Skupiny historického šermu Banderium Richard Zamec. 

"Vo štvrtom ročníku sa opäť posunieme v čase o rok dopredu – pôjde o rekonštrukciu bitky, respektíve krátkeho obliehania, ktoré sa odohralo pred bránami mesta v auguste 1621," priblížil Zamec historický kontext barokovej bitky v Prešporku s tým, že pred vtedajším uhorským korunovačným mestom už tretí rok po sebe rinčali zbrane. 

Bojovali oň cisárske vojská a vzbúrené sedmohradské knieža Gabriel Bethlen. Tomu sa podarilo mesto dobyť v roku 1619 a o rok neskôr sa ho neúspešne snažilo získať cisárske vojsko. Na jar 1621 mu prešporskí mešťania, unavení svojvôľou povstalcov, sami otvorili brány. Bethlen sa preto rozhodol získať Prešporok späť.

"Začiatkom augusta sa s pätnásťtisícovým vojskom pohol od Trnavy a začal mesto ostreľovať štrnástimi delami. Obrancovia však útoky na hradby úspešne odrážali a po čase im dokonca pomohli cisárske oddiely, ktoré z výhodných pozícii spoza Dunaja ostreľovali obliehateľov. Bethlen sa napokon obliehania vzdal a so svojimi silami radšej vpadol na Moravu,” opísal Zamec.

Podľa jeho slov začne program podujatia o 10.00 v Sade Janka Kráľa salvou z diel, ktorá ohlási sprístupnenie vojenského tábora. O 13. hodine prejde dobový kostýmový sprievod za zvuku bubnov centrom Bratislavy, nasledovať budú ukážky výcviku historických bojových jednotiek a o 16. hodine príde na rad rekonštrukcia spomínanej bitky z roku 1621. 

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Podporu poskytla aj Bratislavská vodárenská spoločnosť. Viac informácií o podujatí nájde verejnosť na stránke bitkaobratislavu.sk
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava