Nová Bystrica: Na podujatí Kuchyňa starých materí ponúknu tradičné jedlá

19.05.2025 | Žilinský kraj | Autor: R.Varga

Nová Bystrica 19. mája (TASR) - Tradičné kysucké jedlá môžu ochutnať návštevníci Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke na podujatí Kuchyňa starých materí v nedeľu 25. mája. Informovala o tom vedúca správy múzea Miroslava Jančulová.

Doplnila, že počas podujatia budú mať návštevníci príležitosť na vlastné oči sledovať zručnosť lektoriek múzea pri práci s autentickými kuchynskými nástrojmi pri pečení a varení na funkčných peciach priamo v historických objektoch skanzenu.

Podujatie sa zameriava na prezentáciu tradičných kysuckých receptov s dôrazom na dobové postupy a predovšetkým na využívanie lokálnych, sezónnych surovín, ktoré naša kysucká zem ponúkala,“ uviedla Jančulová.

Počas nedele sa budú pripravovať tradičné kysucké špeciality ako šalátová polievka, pečené zemiaky s kapustou a slaninou, starosvetské buchty či kapustniaky. „Priblížime prípravu vláčneho kysnutého cesta a tradičnej kapustovej plnky, ktorá je pre kysuckú kuchyňu typická,“ dodala Jančulová.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

6. – 7. júna - DOD v Štátnom archíve v Trnave

komentovaná prehliadka budovy archívu každú celú hodinu Trnava, Štátny archív

7. júna - Festival Stredovek v sade 2025

Bratislava, Sad Janka Kráľa

7. – 8. júna - Historické trhy na Smolenickom zámku

Ukážky stredovekých odevov a život v časoch rytierov a princezien