Archeopark v Hanušovciach nad Topľou oslavuje štvrté narodeniny 
Vďaka projektu sa realizuje aj Transkarpatská archeologicko-kultúrna cesta.

30.09.2018 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Archeopark v Hanušovciach nad Topľou funguje už štyri roky, riaditeľka Krajského múzea v Prešove Mária Kotorová konštatovala, že za tento čas múzeum pod holým nebom ukázalo, že je významným prvkom cestovného ruchu nielen v regionálnom význame. „Poťažkať v ruke sekerku z doby kamennej, uchopiť meč z doby bronzovej, či ochutnať chlieb upečený v hlinenej piecke ako za čias starých Slovanov, to všetko a ešte omnoho viac môžu zažiť počas sobotňajších osláv v areáli pri výročnom archeofestivale,“ upozornila.

Archeopark vznikol vďaka cezhraničnej spolupráci hanušovského múzea s Podkarpatským múzeom v Krosne. Tvorí ho palisádou obohnaných päť obydlí od staršej doby kamennej po včasný stredovek. V súčasnosti v podobnom cezhraničnom projekte sa tam dobudovali ďalšie dve obydlia, ochodza, dielne na odlievanie bronzu, hrnčiarstvo a pečenie chleba, ale aj pohrebný areál vrátane mohyly a ukážky pochovávania v neskorej dobe kamennej. „Vďaka projektu sa realizuje aj Transkarpatská archeologicko-kultúrna cesta, spájajúca hanušovský archeopark s archeoskanzenom Karpacka Troja v Poľsku,“ zdôraznila Kotorová s tým, že jej úvodnú tabuľu odhalia práve počas archeofestivalu.

Bohatý narodeninový program v poobedňajších hodinách podporí v archeoparku skupina historického šermu Cohors a jazdci na koňoch z ranča Breziny. Pripravené sú tiež ukážky pravekých a včasnostredovekých remesiel a činností, ako je štiepanie kameňa, pletenie z prútia, výroba keramiky v ruke, vypaľovanie keramiky, tkanie na malých krosnách, či výroba sklenených korálikov a šperkov z medeného drôtu. Návštevníci sa môžu tešiť aj na lukostreľbu a pečenie chleba.

„V areáli archeoparku bude pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu pripravený prezentačný stánok, v ktorom návštevníci budú môcť spoznať zaujímavosti Prešovského kraja, tipy na výlety a nový pripravovaný produkt pútnického turizmu Svätomariánska púť," doplnil riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Martin Janoško. Návštevníci podujatia si budú môcť prezrieť tiež nové expozície Krajského múzea v Prešove – Kaštieľa a Archeoparku Hanušovce nad Topľou – archeologickú expozíciu Svet dávnych vekov a historickú expozíciu Dessewffy – zabudnutý rod.

„Čaro archeoparku nespočíva len v tom, čo je tu možné vidieť. Je to predovšetkým priestor, kde možno dejiny zažiť, doslova sa ich dotknúť a ochutnať. Zážitok oživených dejín v Archeoparku je síce dostupný aj inokedy, ale výročný archeofestival je predsa len najlepšou príležitosťou spoznať dejiny v priamom prenose," zdôraznila Kotorová, ktorá je autorkou myšlienky výstavby archeoparku.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice