FEAD 2018 ponúkne v Prešove i viacero sprievodných podujatí 
Festival architektúry a dizajnu 2018 potrvá do 28. septembra.

26.09.2018 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Prezentáciu trendov v oblasti architektúry, dizajnu a módy, množstvo výstav a konferencií ponúkne Festival architektúry a dizajnu (FEAD) 2018, ktorý sa začína v stredu v Prešove a potrvá do piatka (28.9.).

"Na pešej zóne bude verejná výstava a prezentované budú aj plánované rekonštrukcie, ktoré postupne modernizujú Prešov. Prešovčania i návštevníci festivalu sa môžu tešiť aj na predaj originálnych handmade výrobkov. Pre školy je navyše pripravená aj tvorivá súťaž s názvom Kreslím svoje mesto," uviedla tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Novotná.

Hlavným sprievodným podujatím tohtoročného FEAD je konferencia, ktorá sa bude niesť v duchu Európskeho kultúrneho dedičstva a Manuálu tvorby verejných priestranstiev (MTVP) mesta Prešov. Uskutoční sa vo štvrtok (27.9.) v zrekonštruovanom Sklade soli v Solivare.

Podľa Novotnej hlavným cieľom MTVP je mať k dispozícii dokument so základnými pravidlami a nástrojmi pre tvorbu nových verejných priestranstiev a pre úpravu, obnovu a rekonštrukciu tých, ktoré už existujú. "Používanie MTVP prispeje postupnými konkrétnymi opatreniami k vytváraniu kvalitného prostredia pre obyvateľov a návštevníkov mesta Prešov," vysvetlila Novotná.

Ako ďalej uviedla, značka Európske dedičstvo označuje lokality predstavujúce míľniky, ktoré zachytávajú proces utvárania dnešnej Európy od jej počiatkov až po udalosti nedávnych desaťročí. "Lokality symbolizujú európske ideály, hodnoty, históriu a posilňujú pocit príslušnosti k Európskej únii najmä u mladých ľudí.Cieľom je hlavne medzikultúrny dialóg, zvýšenie hodnoty kultúrneho dedičstva, posilnenie jeho významu v ekonomike a udržateľnom rozvoji regiónov, najmä prostredníctvom kultúrneho cestovného ruchu," doplnila Novotná s tým, že rozhodnutím Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie bol navyše rok 2018 vyhlásený za Európsky rok kultúrneho dedičstva.

„FEAD vyvoláva diskusiu na tému architektúry, urbanizmu a dizajnu v našom meste. Jeho hlavnou úlohou je nielen upozorniť na vážnosť a dosah, ktorý má architektúra a plánovanie rozvoja nášho mesta na život obyvateľov, ale aj poznávať a odlišovať kvalitu od nekvality. Aby architektúra, urbanizmus a dizajn boli témy, ktoré sú prístupné širokej verejnosti, lebo sú prirodzenou súčasťou života každého z nás," dodala Novotná.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice