Festival klasickej hudby v Nitre predstaví aj historické pamiatky regiónu 
Spojenie zvuku organa a flauty sprostredkuje koncert v Kostole sv. Martina v Jarku.

25.09.2018 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Založiť dlhodobú tradíciu podujatia zameraného na prezentáciu klasickej hudby v Nitrianskom kraji je cieľom festivalu Pro musica nostra Nitriensis, ktorého prvý ročník sa začne v stredu (26.9.). Podujatie s medzinárodnou účasťou zároveň predstaví publiku vybrané historické pamiatky regiónu ako netradičné koncertné priestory.

Hudobné umenie nielen prostredníctvom koncertov, ale i vďaka vizuálnemu zážitku sprostredkujú návštevníkom počas piatich dní Oponice, Nitra, Jarok, Nová Ves nad Žitavou a Beladice, informoval člen prípravného festivalového výboru Radovan Baláž. Festival organizujú Hudobné centrum v Bratislave a Európske fórum vínnej kultúry v spolupráci s vybranými mestami a obcami z regiónu Nitrianskeho samosprávneho kraja. 

Program festivalu ponúka dramaturgiu zostavenú z diel významných slovenských i svetových skladateľov. Na otváracom koncerte v Chateau Appony v Oponiciach sa predstavia violončelista Eugen Prochác a harfistka Slovenskej filharmónie Katarína Turnerová. V nitrianskom Zámku u Grófa vystúpi v spolupráci s kontrabasistom Filipom Jarom Muchovo kvarteto, ktoré je zoskupením mladých hudobníkov a zaraďuje sa k významným komorným telesám na Slovensku.

Jedinečné spojenie zvuku organa a flauty sprostredkuje na koncerte v Kostole sv. Martina v obci Jarok Marek Vrábel spolu s Monikou Štreitovou. Vrábel parí ako koncertný organista, klavirista a pedagóg k špičke strednej generácie slovenského organového umenia. Štreitová je flautistkou z Českej republiky, ktorá v súčasnosti pôsobí v Portugalsku. 

Na festivale bude účinkovať aj súbor interpretujúci hudbu 17. a 18. storočia Solamente naturali pod vedením Miloša Valenta. Súbor vystúpi v Kostole sv. Tomáša Becketa v Novej Vsi nad Žitavou. Záverečný koncert v Park Hoteli Tartuf v Beladiciach bude patriť vokálnej tvorbe na špičkovej interpretačnej úrovni. Sopranistka Zoya Petrova z Ruska a slovenský spevák Gustáv Beláček predvedú v sprievode klaviristky Xénie Maskalíkovej svetoznáme árie z tvorby Mozarta, Belliniho, Donizettiho a ďalších skladateľov.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol