Pri jazere Morské oko pribudla lesná knižnica, publikácie z nej však miznú 
Inšpirovali sa podobnými knižnicami v iných chránených lokalitách na Slovensku.

25.09.2018 | Košický kraj | Autor: M.Zdražilová

Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat inštalovala v letných mesiacoch pri jazere Morské oko na Zemplíne lesnú knižnicu. Umiestnila ju do altánku na parkovisku. Publikácie z nej však miznú.

Ako TASR informoval strážca Správy CHKO Vihorlat Ján Vataha, k tejto aktivite pracovníci pristúpili z dôvodu, aby sa zvýšila informovanosť návštevníkov. "Chceme im aj takto poskytnúť tipy a oboznámiť ich s tamojšími náučnými chodníkmi a spríjemniť im oddychový čas v altánku pred vstupom do územia," priblížil. Inšpirovali sa podobnými knižnicami, ktoré sa nachádzajú aj v iných chránených lokalitách na Slovensku.

Od začiatku jej fungovania však majú pracovníci CHKO Vihorlat jeden problém. "Žiaľ, hneď v prvom týždni, keď sme ju inštalovali, niekto všetky knihy a materiály vzal. Snažíme sa ich dokladať, ale aj napriek tomu, že na knižnici je uvedené 'prečítať a vrátiť', publikácie z nej stále miznú," priblížil Vataha s tým, že do nej umiestňujú nielen informačné materiály a knihy o CHKO Vihorlat, ale aj o blízkych územiach, a to sú Poloniny, Východné Karpaty či Latorica. V okolí jazera pribudlo počas leta tiež päť nových lavičiek.

Národná prírodná rezervácia Morské oko sa nachádza v nadmorskej výške 619 metrov. Rozprestiera sa na ploche vyše 13 hektárov. Jazero vzniklo mohutným zosuvom východného svahu Motrogonu a Jedlinky, ktorý zahatal dolinu potoka Okna. Je súčasťou CHKO Vihorlat, ktorá má výmeru 17.485 hektárov, a rozprestiera sa v štyroch okresoch.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol